Ανοιχτή για επανένωση με τη Βόρεια Κορέα η Νότιoς Κορέα!

«Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι… ένα ευνοϊκό κλίμα δημιουργείται για την επανένωση», είπε ΥΠΕΞ της Ν. Κορέας σημειώνοντας ότι τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία έχουν δηλώσει δημοσίως πως είναι υπέρ μιας ειρηνικής επανένωσης

Η Νότιος Κορέα προετοιμάζεται για κάθε πολιτικό σενάριο όσον αφορά στη Βόρεια Κορέα, συμπεριλαμβανομένης της προοπτικής της επανένωσης, ωστόσο θα ασκήσει έντονη κριτική εάν η Βόρεια Κορέα διεξάγει περαιτέρω πυρηνικές δοκιμές, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, Γιουν Μπιούνγκ.

Ο Γιουν μίλησε στο Διεθνές Ινστιτούτο Ειρήνης στη Νέα Υόρκη, όπου θα προεδρεύσει την Τετάρτη μιας συζήτησης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Νότια Κορέα κατέχει εκ περιτροπής την προεδρία του Συμβουλίου.

Ο Γιουν δήλωσε αισιόδοξος για την προοπτική επανένωσης των δύο κρατών, η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί «γρηγορότερα από όσο φανταζόμαστε».

«Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι… ένα ευνοϊκό κλίμα δημιουργείται για την επανένωση», είπε ο Γιουν σημειώνοντας ότι τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία έχουν δηλώσει δημοσίως πως είναι υπέρ μιας ειρηνικής επανένωσης.

Ο Γιουν προειδοποίησε για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στην Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ρωσίας, της Ιαπωνίας και της Βόρειας Κορέας.

«Οι γεωπολιτικές πλάκες της περιοχής υπόκεινται σε αυτό που χαρακτηρίζω ως τεκτονικές μετατοπίσεις. Ιστορικές αλλαγές λαμβάνουν χώρα στην βορειοανατολική Ασία», δήλωσε. «Οι διαμάχες γύρω από την ιστορία, την επικράτεια και την ασφάλεια της θάλασσας, μεταξύ άλλων, αυξάνουν τις ανησυχίες ότι ακόμα και μια στρατιωτική σύγκρουση… μπορεί να γίνει πραγματικότητα».

Ο Γιουν τόνισε ότι ενώ η Ν. Κορέα είναι ανοικτή στις συνομιλίες επανένωσης, εάν η Βόρεια Κορέα αποφασίσει να συνεχίσει με το πρόγραμμα των πυρηνικών της όπλων και τη διεξαγωγή πυρηνικών δοκιμών, η Πιονγκγιάνγκ θα πληρώσει «το ακριβότερο τίμημα» το οποίο «δεν θα έχει προηγούμενο».

«Εφόσον μπορείτε να βασίζεστε το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων για να πραγματοποιείτε ασύμμετρες απειλές, τότε η Νότιος Κορέα μαζί με τους εταίρους μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, θα κάνουμε το κόστος αυτών των πυρηνικών όπλων δυσβάσταχτο, ώστε θα μπορούσε να έχει αρνητικά αποτελέσματα για… την επιβίωση του καθεστώτος», δήλωσε ο Γιουν. «Αυτοί θα επιλέξουν».

Η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε πρόσφατα δοκιμές μη πυρηνικών πυραύλων, ενώ έχει απειλήσει ότι θα πραγματοποιήσει πυρηνικές δοκιμές σε απάντηση στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ και Νότιας Κορέας.

Η Εξεταστική Επιτροπή του ΟΗΕ ανέφερε σε έκθεσή της, που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο, ότι η Βόρεια Κορέα ένα καθιερώσει ένα απολυταρχικό σύστημα, που παρόμοιο δεν υπάρχει σε άλλη χώρα του κόσμου, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι ο ηγέτης της, Κιμ Γιονγκ Ουν, πιθανόν αντιμετωπίσει διεθνείς ποινικές διώξεις για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ