Χατζηδάκης: Μη θέσουμε σε αμφιβολία τα επιτεύγματα των Ελλήνων

Όλες οι θετικές εξελίξεις βασίζονται στις θυσίες των πολιτών αλλά και την προσπάθεια της κυβέρνησης τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης

Να παραμείνει και να ενταθεί η πρόοδος και η αλλαγή του επενδυτικού κλίματος ζήτησε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, εν όψει των εκλογών της επόμενης Κυριακής.

«Έχουμε σαφή αλλαγή του επενδυτικού κλίματος. Δεν θριαμβολογούμε αλλά καταγράφουμε με στοιχεία του ΚΕΠΕ μια διακριτή πρόοδο και πρέπει να παραμείνει και να ενταθεί, και ένα κρίσιμο στοιχείο θα είναι τα αποτελέσματα των εκλογών της επόμενης Κυριακής» τόνισε χαρακτηριστικά, σε συνέντευξη Τύπου με τον υφυπουργό Νότη Μηταράκη και τον πρόεδρο του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) Νίκο Φίλιππα, όπου παρουσίασαν την μελέτη του ΚΕΠΕ για τις επενδύσεις στην Ελλάδα.

«Μη γελιόμαστε» επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης, «όλες οι θετικές εξελίξεις βασίζονται στις θυσίες των πολιτών αλλά και την προσπάθεια της κυβέρνησης. Έχουμε φτάσει σε σημείο καμπής για να απογειωθεί το αεροπλάνο. Δεν είναι ώρα να θέσουμε σε αμφιβολία τα επιτεύγματα των Ελλήνων με την ψήφο μας. Πρέπει να δώσουμε ώθηση και να σιγουρέψουμε αυτό που πετύχαμε. Το 2014 είναι μία θετική χρονιά».

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΚΕΠΕ, την τελευταία διετία έχουν έρθει στην Ελλάδα επενδύσεις ύψους 37,6 δισ. ευρώ. «Είναι επενδύσεις με ονοματεπώνυμο και σχεδιάζονται από παγκόσμιους παίκτες που είτε επεκτείνουν την παρουσία μας στη χώρα, είτε ξεκινούν τώρα» είπε ο κ. Μηταράκης.

«Είμαστε στην εποχή της καρποφορίας, δεν είμαστε βέβαια επενδυτικός παράδεισος, σχολίασε ο κ. Χατζηδάκης και συνέχισε ότι έγινε δουλειά υποδομής και είμαστε στη φάση της κερδοφορίας που θα έρθει αν δεν έχουμε κάποιο ατύχημα. Ευτυχώς» συνέχισε, «ο ελληνικός λαός έχει ισχυρό ένστικτο αυτοσυντήρησης».

Ο κ. Μηταράκης σχολίασε ότι «οι θυσίες έπιασαν τόπο και ξεκινήσαμε μία δύσκολη προσπάθεια να αφήσουμε πίσω το Μνημόνιο και να επουλώσουμε τις πληγές». Ο ίδιος ανέφερε ότι οι επενδύσεις που έγιναν τους τελευταίους 22 μήνες δημιουργούν 95.000 θέσεις εργασίας. Μεταξύ των άλλων στα 37,6 δισ. ευρώ περιλαμβάνεται η επένδυση του Ελληνικού 6,9 δισ. ευρώ, ΤΑΡ 1,5 δισ. ευρώ, Eurobank Fairfax 1,3 δισ. ευρώ, τρία μεγάλα έργα fast track 1,4 δισ. ευρώ, 14 έργα ΣΔΙΤ ύψους 1,8 δισ. ευρώ, επανεκκίνηση αυτοκινητοδρόμων 5,5 δισ. ευρώ, ιδιωτικοποιήσεις 3,1 δισ. ευρώ, νέες επενδύσεις από ξένες εταιρείες 900 εκατ. ευρώ. Επεκτάσεις υφιστάμενων εγκαταστάσεων 500 εκατ. ευρώ. Αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και εξαγορές και συγχωνεύσεις 4,6 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, όπως είπε ο κ. Μηταράκης, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον μικρομεσαίων επιχειρήσεων για υποβολή αιτήσεων στον αναπτυξιακό νόμο ο οποίος αποτελεί και βαρόμετρο για την ψυχολογία που επικρατεί στην εγχώρια αγορά και όπως είπε, εντός του έτους, έχουν κατατεθεί και αναμένεται να ενταχθούν τον Ιούλιο επενδύσεις ύψους 4 δισ. ευρώ.

Πηγή: voria.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ