Συρία: Η Δαμασκός δεν μπορεί πια να παράξει αέριο σαρίν

Το σχέδιο χημικού αφοπλισμού της Συρίας προβλέπει ότι το χημικό οπλοστάσιο της χώρας θα πρέπει να καταστραφεί ως τις 30 Ιουνίου

Τα συριακά αποθέματα ενός χημικού προϊόντος που χρησιμοποιείται στην παραγωγή αερίου σαρίν έχουν καταστραφεί, δήλωσε σήμερα η αποστολή που είναι αρμόδια για την επίβλεψη της διαδικασίας καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της χώρας.

Σε ανακοίνωσή της η κοινή αποστολή του ΟΗΕ και του ΟΑΧΟ (Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων) «επιβεβαιώνει την καταστροφή του συνόλου του δηλωμένου αποθέματος ισοπροπανόλης της Συρίας».

Μόνο «το 7,2% του συριακού χημικού οπλοστασίου βρίσκεται ακόμη στη χώρα» και αναμένεται «σύντομα να μετακινηθεί για να καταστραφεί», πρόσθεσε η αποστολή πιέζοντας «τις αρχές να προχωρήσουν στο έργο αυτό το συντομότερο δυνατό».

Το σχέδιο χημικού αφοπλισμού της Συρίας προβλέπει ότι το χημικό οπλοστάσιο της χώρας θα πρέπει να καταστραφεί ως τις 30 Ιουνίου, βάσει μιας ρωσοαμερικανικής συμφωνίας που συνήφθη τον Σεπτέμβριο του 2013 και εγκρίθηκε από τον ΟΗΕ.

Παρόλα αυτά υπάρχουν νέες υποψίες όσον αφορά την καλή πίστη της συριακής κυβέρνησης μετά τις νέες φερόμενες επιθέσεις με χλωρίνη, τις οποίες κατήγγειλε η αντιπολίτευση.

Η Συρία δεν ήταν υποχρεωμένη να δηλώσει τα αποθέματα χλωρίνης, ενός τοξικού παράγοντα που χρησιμοποιείται ευρέως και για εμπορικούς και οικιακούς σκοπούς.
Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ