10 πράγματα που αξίζει να μάθεις για τα όνειρα

Tα όνειρα άρχισαν να αποτελούν θέμα συζήτησης και μελέτης ήδη από τη Ρωμαϊκή Εποχή. Στρατιωτικοί ηγέτες έπαιρναν αποφάσεις με βάση τα όνειρά τους, ενώ δεν ήταν λίγοι οι καλλιτέχνες που συνάντησαν την έμπνευση για τις δημιουργίες τους σε κάτι που ονειρεύτηκαν. Στις μέρες μας η μελέτη των ονείρων είναι πια επιστημονική. Πιο κάτω θα βρείτε κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τα όνειρα.

1. Όλοι βλέπουμε όνειρα, ακόμη και τα ζώα
Εκτός από τους ανθρώπους που πάσχουν από σοβαρές ψυχολογικές διαταραχές, όλοι οι υπόλοιποι βλέπουμε όνειρα. Όσοι υποστηρίζουν ότι δεν βλέπουν, είτε ψεύδονται είτε πολύ απλά τα ξεχνούν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα όνειρα δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο του ανθρώπινου είδους. Έρευνες που έγιναν σε διάφορα είδη ζώων έδειξαν ότι έχουν τα ίδια εγκεφαλικά κύματα με εκείνα των ανθρώπων όταν ονειρεύονται.

2. Δεν θυμόμαστε το 90% των ονείρων μας
Μόλις πέντε λεπτά αφότου ξυπνήσουμε ξεχνάμε το 50% των ονείρων μας, ενώ μέσα στα επόμενα δέκα διαγράφεται από τη μνήμη μας το 90%.

3. Οι τυφλοί βλέπουν όνειρα
Οι εκ γενετής τυφλοί δεν έχουν την ικανότητα να δουν εικόνες, αλλά ονειρεύονται όπως ακριβώς «βλέπουν» στην καθημερινότητά τους, μέσα από τις υπόλοιπες αισθήσεις τους, την ακοή, την αφή, τη όσφρηση και βέβαια με το συναίσθημα. Όσοι βέβαια τυφλώθηκαν μετά τη γέννησή τους βλέπουν εικόνες στα όνειρά τους.

4. Κάποιοι βλέπουν μόνο ασπρόμαυρα όνειρα
Το 12% των ανθρώπων που έχουν την όρασή τους βλέπουν μόνο ασπρόμαυρα όνειρα, ενώ το υπόλοιπο 88% έγχρωμα.

5. Τα όνειρα διαφέρουν ανάλογα με το φύλο μας
Οι άντρες βλέπουν πιο επιθετικά όνειρα σε σχέση με τις γυναίκες. Επιπλέον οι άντρες συνήθως ονειρεύονται άντρες (περίπου το 70% των ονειρικών χαρακτήρων), σε αντίθεση με τις γυναίκες που τα ποσοστά μοιράζονται μεταξύ των δύο φύλων.

6. Ονειρευόμαστε μόνο άτομα που ήδη ξέρουμε
Πάντα βλέπουμε χαρακτήρες που έχουμε γνωρίσει ή δει κάποια στιγμή στη ζωή μας, και τα νομίζουμε άγνωστα γιατί απλά δεν τα θυμόμαστε. Ο εγκέφαλος δεν σταματά να τροφοδοτεί τα όνειρά μας με νέα πρόσωπα, κάποια από τα χιλιάδες που έχουμε δει.

7. Τα όνειρα είναι συμβολικά
Μιλούν μια βαθιά συμβολική γλώσσα και πολύ σπάνια το όνειρο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

8. Συναισθήματα
Τα αρνητικά συναισθήματα, με πιο σύνηθες το άγχος, είναι πιο συχνά από τα θετικά στα όνειρα.

9. REM και σωματική παράλυση
REM δηλαδή Rapid Eye Movement ονομάζεται η φυσιολογική φάση του ύπνου κατά την οποία παρατηρείται γρήγορη κίνηση των ματιών – στους ενηλίκους αποτελεί το 20-25% του νυχτερινού ύπνου τους (90-120 λεπτά). Κατά τη διάρκεια του REM, ένας μηχανισμός του εγκεφάλου παραλύει το σώμα ώστε να μην είναι σε θέση να κάνει τις κινήσεις που πραγματοποιούμε στον ύπνο μας. Ωστόσο κάποιες φορές ο μηχανισμός αυτός τίθεται σε λειτουργία πριν, κατά τη διάρκεια ή και μετά τον φυσιολογικό ύπνο, όταν ο εγκέφαλος είναι ακόμα ξύπνιος.

10. Ενσωμάτωση
Πρόκειται για ένα πολύ συχνό φαινόμενο κατά το οποίο πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας ενόσω κοιμόμαστε, ο εγκέφαλός μας τα εντάσσει με κάποιον τρόπο στα όνειρά μας. Μπορεί για παράδειγμα να ακούγεται μουσική από το διπλανό διαμέρισμα και εμείς να ονειρευόμαστε ότι βρισκόμαστε σε συναυλία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ