«Έφυγε» ο Λουκιανός Κηλαηδόνης

«Έφυγε» ο Λουκιανός Κηλαηδόνης

Ο γνωστός συνθέτης, τραγουδοποιός και τραγουδιστής άφησε την τελευταία του πνή σήμερα 7 Φεβρουαρίου σε ηλικία 74 ετών.

Παρά το γεγονός πως χρόνια τώρα βασανιζόταν από προβλήματα υγείας η είδηση του θανάτου του μας στεναχώρησε βαθιά- ήταν εξαιρετικά δημοφιλής ειδικά σε μια γενιά 30αρηδων και 40αρηδων που μεγάλωσαν ακούγοντας τα τραγούδια του.

«Έφυγε» ο Λουκιανός Κηλαηδόνης

Την είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε με ανάρτησή της στο Facebook η σύζυγός του, Άννα Βαγενά.

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης είχε γεννηθεί στην Κυψέλη το 1943. Μετά το Λεόντειο Λύκειο Πατησίων σπούδασε Αρχιτεκτονική. Όπως μάλιστα έλεγε ο ίδιος χαρακτηριστικά έδωσε δύο φορές εισαγωγικές εξετάσεις, δεν τα κατάφερε, μπάρκαρε στα καράβια και την τρίτη χρονιά πέρασε στην Αρχιτεκτονική της Θεσσαλονίκης χάρη στο θείο του.Φυσικά, δεν δούλεψε ποτέ ως αρχιτέκτονας.«Είχα τον διάολο μέσα μου. Μπήκε μέσα μου στην εφηβεία. Και τον κρατάω ως και σήμερα», είχε δηλώσει σε μια συνέντευξη του στο ΒΗΜΑ.

«Για την Αθήνα και την Κυψέλη θα σκοτωνόμουν ευχαρίστως»

Έμαθε πιάνο σε νεαρή ηλικία, μπαινοβγαίνοντας, όπως είχε πει ο ίδιος, στα ωδεία ως τα 14 του χρόνια. Έγραψε τα πρώτα του τραγούδια στο τέλος της δεκαετίας του ’50- μια δεκαετία που τον σημάδεψε κάτι που φάνηκε στη μετέπειτα καλλιτεχνική του πορεία, (ο δίσκος «Fifties και ξερό ψωμί», με τραγούδια της δεκαετίας του ’50 κυκλοφόρησε το 1988). Η εφηβεία και η νιότη του στο κέντρο της Αθήνας κυρίως στην Κυψέλη και τα Πατήσια, άφησαν έντονο το αποτύπωμα τους στην καλλιτεχνική του πορεία- κανένας σύγχρονος Έλληνας συνθέτης δεν έχει γράψει με τόση αγάπη και τόση νοσταλγία για την Αθήνα – από τα Θερινά σινεμά ως το Αθήνα ’78, η Αθήνα ξεχειλίζει μέσα από τα τραγούδια του.

Διαβάστε περισσότερα στην επόμενη σελίδα

Σελίδα — 1 2 3 4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ