Οστεοαρθρίτιδα: Πώς αντιμετωπίζεται η ασθένεια που ταλαιπωρεί ένα εκατομμύριο Έλληνες

Οστεοαρθρίτιδα: Πώς αντιμετωπίζεται η ασθένεια που ταλαιπωρεί ένα εκατομμύριο Έλληνες

Η οστεοαρθρίτιδα (ή αλλιώς εκφυλιστική αρθρίτιδα) είναι μια φλεγμονή του αρθρικού θυλάκου, που οδηγεί στην εκφύλιση του χόνδρου μιας άρθρωσης.

Η άρθρωση που πάσχει από εκφυλιστική αρθρίτιδα έχει συνήθως όλα τα στοιχεία της φλεγμονής (ερυθρότητα, θερμότητα, οίδημα).

Ο ασθενής παραπονιέται για πόνο στις καθημερινές δραστηριότητες (προσπάθεια να κάτσει σε καρέκλα, να ανέβει σκάλες, να περπατήσει, να μπει στο αυτοκίνητο, να δέσει τα κορδόνια του κ.α.), δυσκαμψία της προσβεβλημένης άρθρωσης -η οποία όσο αυτή λειτουργεί τόσο βελτιώνεται-, περιορισμό του εύρους κίνησης της άρθρωσης, υποτροπιάζοντα ύδραρθρο και διαταραχή του άξονα της πάσχουσας άρθρωσης.

Υπολογίζεται οτι στην Ελλάδα πάσχουν από οστεοαρθρίτιτδα περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι.

Συνηθέστερα αφορά ανθρώπους άνω των 60 ετών, χωρίς αυτό να σημαίνει οτι η νόσος δεν συναντάται σε νεότερους ασθενείς. Επίσης είναι νόσος που απαντάται συχνότερα σε γυναίκες.

Η έκταση και το μέγεθος του πόνου συνήθως είναι ανάλογες με τη σοβαρότητα της νόσου, κάτι που όμως δεν αποτελεί απαράβατο κανόνα. Υπάρχουν ασθενείς με ελάχιστα ακτινολογικά ευρήματα, που παραπονιούνται για έντονα συμπτώματα. Επίσης, υπάρχουν ασθενείς με σοβαρότατη νόσο ακτινολογικά, οι οποίοι δεν παραπονιούνται για έντονη συμπτωματολογία.

Οι αρθρώσεις που προσβάλλονται συνηθέστερα είναι οι μεγαλύτερες του ανθρωπίνου οργανισμού (το ισχίο, το γόνατο και η σπονδυλική στήλη), καθώς αυτές είναι που καλούνται κατά τη διάρκεια όλων των ετών της ζωής να «σηκώνουν» το μεγαλύτερο βάρος, επομένως υπόκεινται και στη μεγαλύτερη φθορά. Οστεοαρθρίτιδα βέβαια μπορεί να παρατηρηθεί και σε μικρότερες αρθρώσεις (πχ. δάκτυλα).

Διάφοροι παράγοντες φαίνεται να επηρεάζουν την εμφάνιση και εξέλιξη της νόσου σε έναν ασθενή (γενετικοί, εργασία, αθλητισμός, σωματικό βάρος, τραυματισμοί κ.α.).

Η εμφάνιση της νόσου σε μια άρθρωση δεν αποκλείει την ταυτόχρονη συνύπαρξη της νόσου και σε άλλη άρθρωση.

Αντίθετα, πρέπει να αυξάνει την υποψία του εξειδικευμένου ορθοπαιδικού για ύπαρξη αρθρίτιδας και σε άλλες αρθρώσεις.

Μια ενδελεχής κλινική εξέταση, ένα πλήρες ιστορικό, ένας πλήρης ακτινολογικός έλεγχος και σε κάποιες περιπτώσεις και ένας ρευματολογικός έλεγχος (για να ελεγθούν πιθανές φλεγμονώδεις ή ρευματοειδείς αρθρίτιδες) θα βάλει τη σωστή διάγνωση από εναν εξειδικευμένο ορθοπαιδικό.

Διαβάστε περισσότερα στην επόμενη σελίδα

Σελίδα — 1 2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ