Πώς θα αποφύγετε/ γλιτώσετε από επίθεση καρχαρία, αρκούδας, σφηκών, λιονταριών, νυχτερίδων βαμπίρ κ.α.

Πώς θα αποφύγετε/ γλιτώσετε από επίθεση καρχαρία, αρκούδας, σφηκών, λιονταριών, νυχτερίδων βαμπίρ κ.α.

Σίγουρα το να δεχτεί κάποιος επίθεση αρκούδας ή καρχαρία δεν συμπεριλαμβάνεται στους μεγαλύτερους κινδύνους που μπορεί να διατρέξει κάποιος στην καθημερινή, σύγχρονη ζωή.

Πώς θα αποφύγετε/ γλιτώσετε από επίθεση καρχαρία, αρκούδας, σφηκών, λιονταριών, νυχτερίδων βαμπίρ κ.α.

Βεβαίως, από την άλλη, ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται, και είναι καλό να ξέρεις πέντε πράγματα από το να μην ξέρεις (ως γνωστόν, είναι εκπληκτικό το τι μπορείς να πάθεις καμιά φορά…).

Σε αυτό το πνεύμα, ο Τζουλς Χάουαρντ, ζωολόγος και συγγραφέας των «Sεx on Earth» και «Death on Earth» παραθέτει σε κείμενό του στον Guardian οδηγίες- με αφορμή πρόσφατο περιστατικό όπου μια Βρετανίδα δέχτηκε επίθεση καρχαρία, και ο άνδρας της τον απομάκρυνε με γροθιές- που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες εάν έρθετε σε επαφή με κάποιο πεινασμένο ή εκνευρισμένο πλάσμα στην άγρια φύση.

Αρκούδες: Δεν τους αρέσει η φασαρία, και τους αρέσουν ακόμα λιγότερο οι εκπλήξεις, οπότε είναι καλύτερο να…ξέρουν ότι πλησιάζετε, για να σας αποφύγουν! Οπότε είναι καλό να κάνετε θόρυβο, πχ σφυρίζοντας, έτσι ώστε να μην αιφνιδιάσετε κάποια αρκούδα που δεν σας αντιλήφθηκε να πλησιάζετε. Από εκεί και πέρα τώρα, (προφανώς) αποφύγετε να βρεθείτε ανάμεσα σε μια μητέρα και τα μικρά της. Αν πάλι δεν τα καταφέρατε να γλιτώσετε την επίθεση, τα πράγματα είναι ακόμα πιο περίπλοκα, καθώς το αν είναι καλή ιδέα να το παίξετε νεκρός ή όχι εξαρτάται από το είδος- πχ η αρκούδα γκρίζλι (υποείδος της καφέ αρκούδας, που υπάρχει και στην Ελλάδα), αν κάνετε τον νεκρό, θα βαρεθεί κάποια στιγμή και θα φύγει. Αυτό όμως δεν ισχύει για τη μαύρη αρκούδα, με την οποία είναι καλύτερο να (προσπαθήσετε, έστω, να) παλέψετε μαζί της.

Κροκόδειλοι: Ξεχάστε τον «Κροκοδειλάκια» και μείνετε μακριά από το νερό αν είστε σε περιοχή όπου υπάρχουν κροκόδειλοι, και αν είστε σε βάρκα, κρατήστε τα χέρια και τα πόδια σας μέσα. Αν τώρα δείτε έναν κροκόδειλο, και σας δει και αυτός και πλησιάζει, κοιτάξτε τον στα μάτια και κρατήστε οπτική επαφή: Εάν καταλάβει πως τον έχετε δει και ξέρετε ότι σας έχει βάλει στο μάτι, αποθαρρύνεται, καθώς χάνει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού. Αν δεν «μασήσει», καλή σας τύχη.

Σφήκες: Αποφύγετε τον πειρασμό να σκοτώσετε μεμονωμένες σφήκες που κάνουν βόλτες γύρω σας, καθώς η «παρέα» τους είναι εκδικητική! Όταν αντιληφθούν εκκρίσεις που σχετίζονται με θάνατο σφήκας, τα άλλα μέλη της φωλιάς αντιδρούν γρήγορα και επιθετικά. Για να τις κρατήσετε μακριά, βοηθά το να πετάξετε άδεια κουτάκια από αναψυκτικά με ανθρακικό σε απόσταση ασφαλείας.

Μεγάλα καλαμάρια: Εντάξει, προφανώς και παραπέμπει πιο πολύ σε σενάριο ταινίας τρόμου ή περιπέτεια φαντασίας, αλλά όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν αρκετά μεγάλα καλαμάρια που μπορεί να είναι απειλητικά χωρίς να είναι απαραίτητα γίγαντες σαν το μυθικό «Κράκεν», πχ το καλαμάρι Ηumboldt (για το οποίο πάντως δεν συντρέχει λόγος μεγάλης ανησυχίας αν δεν ζείτε στη Νότια Αμερική ή την Καλιφόρνια). Το αξιοσημείωτο, όπως γράφει ο Χάουαρντ, είναι πως, για κάποια ζώα, μεταξύ των οποίων και αυτά τα καλαμάρια…δεν έχουμε ιδέα για το πώς θα μπορούσαμε να τα αποτρέψουμε από το να μας φάνε, έτσι και μας επιτεθούν. Οπότε, αν σας τύχει κάντε ό,τι σας φωτίσει ο Θεός (αλλά προπαντός αποφύγετε το μπάνιο στα ανοιχτά τη νύχτα!).

Διαβάστε περισσότερα στην επόμενη σελίδα

Σελίδα — 1 2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ