12 πράγματα που τα μάτια σας μπορούν να πουν για την υγεία σας

Όλοι βιώνουν δυσάρεστες αισθήσεις στα μάτια τους πού και πού. Για τους περισσότερους από εμάς, ένας καλός χρόνος ανάπαυσης και ήρεμος ύπνος είναι αρκετά για να αποκαταστήσουν την όραση, αλλά υπάρχουν και κάποιες ενδείξεις που δεν μπορούν να αγνοηθούν.

1. Λευκά σημεία στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού.12 Things Your Eyes Can Tell About Your Health - Εικόνα 2

Αυτό είναι ένα αρκετά κοινό φαινόμενο μεταξύ των ανθρώπων που φορούν φακούς επαφής και μπορεί να είναι σημάδι μόλυνσης του κερατοειδούς. Ακόμα και μικρές βλάβες των ματιών που προκαλούνται από τη φθορά των φακών επαφής μπορεί να οδηγήσουν σε μια τέτοια μόλυνση. Οι άνθρωποι που φορούν φακούς που έχουν λήξει ή για μεγάλο χρονικό διάστημα (συμπεριλαμβανομένης της νύχτας) είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι.

2. Ένας λευκός κύκλος γύρω από την ίριδα του ματιού.12 Things Your Eyes Can Tell About Your Health - Εικόνα 3

Τις περισσότερες φορές είναι ένα σημάδι γήρανσης, για το οποίο δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αλλά αν είστε μακριά από την ηλικία συνταξιοδότησης, ένας λευκός κύκλος γύρω από την ίριδα μπορεί να σημαίνει υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, κάτι που συχνά σημαίνει αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

3. Κόκκινα μάτια.

12 Things Your Eyes Can Tell About Your Health - Εικόνα 4

Η αιτία των κόκκινων ματιών μπορεί να είναι ανεπαρκής ύπνος, παρατεταμένη εργασία ή έκθεση σε άνεμο ή ήλιο. Εάν τα μάτια κοκκινίσουν χωρίς ιδιαίτερο λόγο, μπορεί να υποδηλώνουν ασθένειες όπως αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση (γλαύκωμα), υψηλή ενδοκρανιακή πίεση και διαβήτη.

4. Ξηρά μάτια.

12 Things Your Eyes Can Tell About Your Health - Εικόνα 5

Τα ξηρά μάτια προκαλούν ενόχληση και φαγούρα, και το τρίψιμο των ματιών βλάπτει το λεπτό δέρμα γύρω από αυτά. Αυτό οδηγεί στην χαλάρωση των βλεφάρων και των ρυτίδων και επίσης αυξάνει την επίδραση του αέρα, καθιστώντας τα μάτια ακόμη πιο ξηρά. Η πιο συχνή αιτία κνησμού των ματιών είναι μια εποχική αλλεργία. Εάν η υπερβολική ξηρότητα συνοδεύεται από αυξημένη ευαισθησία στο φως, αυτό μπορεί να υποδηλώνει σύνδρομο Σιόγκρεν.

5. Άχρωμες κηλίδες μπροστά στα μάτια. 12 Things Your Eyes Can Tell About Your Health - Εικόνα 6

Τέτοιες κουκκίδες είναι ιδιαίτερα ορατές όταν στο φόντο είναι ο καθαρός ουρανός, εκθαμβωτικό χιόνι ή καλά φωτισμένος λευκός τοίχος. Καμιά φορά όλοι βλέπουμε, αλλά μια απότομη αύξηση του αριθμού των άχρωμων αυτών κηλίδων μπορεί να είναι σημάδι σχισίματος ή αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς. Διαβάστε περισσότερα στην επόμενη σελίδα

Σελίδα — 1 2 3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ