10 σημαντικά σημάδια ότι το σώμα σας βρίσκεται σε κατάσταση έντονου στρες

Όλοι μας ίσως να νιώθουμε κάποιες φορές λίγο περίεργα το σώμα μας. Ένα εξάνθημα, ένας μικρός πόνος, ένα κρύωμα ή αύξηση του βάρους. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά μέχρι όμως ενός σημείου. Εάν υπάρχει κάτι που σας ενοχλεί για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε ίσως θα πρέπει να πάρετε πιο σοβαρά την υγεία σας.

Πιθανόν να πρόκειται για άγχος, γιατί πολλοί γιατροί θεωρούν ότι προκαλεί διάφορες ασθένειες. Εμείς επιλέξαμε για εσάς μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που δείχνουν ότι το σώμα σας επηρεάζεται από το άγχος.

1.Δερματικές ασθένειες 10 σημαντικά σημάδια ότι το σώμα σας βρίσκεται σε κατάσταση έντονου στρες - Εικόνα 2 Η ψωρίαση, η ακμή κι άλλες δερματικές παθήσεις μπορεί να προκληθούν από άγχος. Οι επιστήμονες διεξήγαγαν έρευνα μεταξύ μαθητών κι απέδειξαν μια άμεση σχέση μεταξύ του υψηλού επιπέδου ψυχολογικού στρες και των δερματικών προβλημάτων. Ένα πείραμα με ποντίκια έδωσε το ίδιο αποτέλεσμα. Τα ζώα που εκτέθηκαν σε μεγάλες δόσεις στρες ήταν πιο ευαίσθητα στις λοιμώξεις του δέρματος.

2.Αλλαγή βάρους 10 σημαντικά σημάδια ότι το σώμα σας βρίσκεται σε κατάσταση έντονου στρες - Εικόνα 3 Ίσως βρίσκεστε σε μία κατάσταση που δεν μπορείτε  να σταθεροποιήσετε το βάρος σας με δίαιτα ή σωματική άσκηση. Ορισμένες πραγματικά έντονες εμπειρίες μπορούν να σας κάνουν να πάρετε κάποια επιπλέον κιλά. Όπως αποδεικνύεται, συχνές καταστάσεις άγχους αυξάνουν την παραγωγή της ορμόνης κορτιζόλης. Η ορμόνη αυτή σταθεροποιεί το μεταβολισμό των λιπών και των υδατανθράκων κι ενισχύει τα απαραίτητα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αν ένα άτομο έχει υπερβολική ποσότητα της ορμόνης αυτής, τότε θα φάει περισσότερο, το σώμα θα παράγει λιγότερη τεστοστερόνη και θα κάψει λιγότερες θερμίδες. Και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να πάρετε επιπλέον βάρος. Μερικές φορές το στρες και το άγχος προκαλούν στους ανθρώπους απώλεια βάρους κι αυτό οφείλεται στα αυξημένα επίπεδα αδρεναλίνης στο αίμα. Η αδρεναλίνη επιταχύνει τον μεταβολισμό, αλλά επιβραδύνει την απέκκριση των λιπών. Οι επιστήμονες θεωρούν υπεύθυνη και την ορμόνη CRH για την απώλεια βάρους.

3.Συχνά κρυολογήματα 10 σημαντικά σημάδια ότι το σώμα σας βρίσκεται σε κατάσταση έντονου στρες - Εικόνα 4 Όπως είπαμε πριν, το άγχος προκαλεί την παραγωγή κορτιζόλης, η οποία μπορεί να καταστείλει τη φλεγμονή. Ωστόσο, εάν ένα άτομο βιώνει χρόνιο στρες, το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται λιγότερο ευαίσθητο στην κορτιζόλη, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα μια πιο σοβαρή φλεγμονή. Το σώμα τότε κινδυνεύει περισσότερο από ένα κρυολόγημα. Μην κατηγορείτε τον κρύο καιρό, καθώς είναι μόνο μία αιτία του κρυολογήματος για ένα σώμα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Εάν αρρωσταίνετε συχνά, σκεφτείτε κάτι που σας ανησυχεί πολύ στη ζωή σας και προσπαθήστε να το αποβάλλετε.

4.Διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος 10 σημαντικά σημάδια ότι το σώμα σας βρίσκεται σε κατάσταση έντονου στρες - Εικόνα 5 Υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι το άγχος μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στο γαστρεντερικό σωλήνα. Μερικές φορές, τα φάρμακα για την κοιλιακή διάταση και τον πόνο στο στομάχι δε βοηθούν. Σε αυτή την περίπτωση, μια επίσκεψη σε έναν ψυχολόγο μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη. Ένας γιατρός θα καθορίσει τις αιτίες του άγχους σας και θα προσπαθήσει να σας βοηθήσει.

5. Δυσκολία συγκέντρωσης 10 σημαντικά σημάδια ότι το σώμα σας βρίσκεται σε κατάσταση έντονου στρες - Εικόνα 6 Οι άνθρωποι που έχουν άγχος για μεγάλο χρονικό διάστημα δυσκολεύονται να επικεντρωθούν σε διάφορες εργασίες. Αν παρατηρήσετε ότι η προσοχή σας διασπάται σε σχέση με πριν, τότε ίσως είναι καιρός να ξεκουραστείτε λίγο. Αυτό συμβαίνει λόγω της έντασης των νεύρων.Διαβάστε περισσότερα στην επόμενη σελίδα

Σελίδα — 1 2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ