11 Παραδείγματα ιαπωνικής εθιμοτυπίας που ανατρέπουν όλους τους κλασικούς ελληνικούς κανόνες

Η Ιαπωνία είναι διάσημη για τους περίπλοκους κανόνες εθιμοτυπίας της. Μπορεί να μην είναι απαραίτητο να μετατρέπονται απλές ενέργειες σε απίστευτες τυπικότητες, αλλά στην Ιαπωνία, σίγουρα, κανείς δεν προσβάλλεται από αυτό. Εμείς έχουμε συλλέξει για εσάς κάποιους βασικούς κανόνες ευγένειας από την Ιαπωνία που θα σας αφήσουν άναυδους.

11. Όταν απευθύνεσαι σε ανθρώπους 11 Παραδείγματα ιαπωνικής εθιμοτυπίας που θα μας τρελάνουν - Εικόνα 2

Στην Ιαπωνία δεν είναι αρκετό να απευθύνεσαι σε ένα άτομο με το όνομα του. Και ο σεβαστός τίτλος «-san» είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Υπάρχουν στην πραγματικότητα περισσότερα επίτιμα επιθέματα όταν προσφωνείς ή αναφέρεσαι σε ανθρώπους: ”-kun“ — ένα λιγότερο τυπικό επίθεμα από το ουδέτερο “-san.” Η γενική χρήση του «-kun» σημαίνει κατά προσέγγιση «φίλος». “-chan” — ένα ελαφρύ επίθεμα, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για παιδιά, μέλη της οικογένειας των γυναικών, εpαστές και στενούς φίλους. “-sama“ — η πιο σεβαστή εκδοχή («άρχοντας», «έντιμος»). Χρησιμοποιήθηκε για να αναφέρεται σε άρχοντες και θεότητες. Σήμερα, χρησιμοποιείται μερικές φορές για να εκφράσει σαρκασμό. ”-senpai“ — για να απευθυνθείς σε παλαιότερους συναδέλφους ή συμμαθητές σου. ”-kōhai“ — το αντίθετο του «senpai. ”-sensei“ — για να απευθύνεσαι σε εκπαιδευτικούς, γιατρούς, επιστήμονες, σε πολιτικές και άλλες αρχές. «-shi» – για επίσημη γραφή.

10. Ανταλλαγή επαγγελματικών καρτών

11 Παραδείγματα ιαπωνικής εθιμοτυπίας που θα μας τρελάνουν - Εικόνα 3

Είναι ένα ολόκληρο τελετουργικό. Δείτε τι πρέπει να κάνετε: Βεβαιωθείτε ότι η μπροστινή πλευρά της κάρτας σας είναι στραμμένη προς τον συνεργάτη. Προσφέρετε με τα δύο χέρια. Εάν η βαθμίδα σας είναι χαμηλότερη από την αξία του συνεργάτη σας, κρατήστε την κάρτα χαμηλότερα από αυτόν. Αν σας δοθεί μια επαγγελματική κάρτα, τοποθετήστε την σε θήκη καρτών και πάρτε μερικά δευτερόλεπτα για να την δείτε. Μην ξεχάσετε να υποκλιθείτε. Εάν δεν έχετε πορτοφόλι για κάρτες, είναι καταστροφή. Είναι τραγικό να βάζετε τις επαγγελματικές κάρτες στην τσέπη σας!

9. Σε ανελκυστήρα

11 Παραδείγματα ιαπωνικής εθιμοτυπίας που θα μας τρελάνουν - Εικόνα 4

Αποδεικνύεται ότι ακόμη και εδώ υπάρχουν άτυποι αλλά σαφείς κανόνες. Αν είστε ο πρώτος που εισέρχεστε σε έναν κενό ανελκυστήρα, γίνεστε ο καπετάνιος του ανελκυστήρα και θα πρέπει να στέκεστε κοντά στο καντράν. Θα χρειαστεί να κρατήσετε την πόρτα ανοιχτή μέχρι να εισέλθει ο καθένας στον ανελκυστήρα. Επαναλάβετε έτσι για κάθε όροφο στον οποίο σταματά ο ανελκυστήρας. Πρέπει επίσης να είστε ο τελευταίος που θα φύγετε και πρέπει να κάνετε τα πάντα πολύ γρήγορα. Εάν είστε τουρίστας στην Ιαπωνία, σας συμβουλεύουμε να μην είστε ο πρώτος που εισέρχεται σε ένα ασανσέρ!

8. Υπόγειος σιδηρόδρομος

11 Παραδείγματα ιαπωνικής εθιμοτυπίας που θα μας τρελάνουν - Εικόνα 5

Στο μετρό, υπάρχουν ορισμένοι περιοριστικοί κανόνες που αναμένεται να ακολουθήσουν οι Ιάπωνες: η συζήτηση δεν επιτρέπεται (και στο τηλέφωνο) και είναι άδικο να κοιτάζεις τους άλλους. Δεν είναι συνηθισμένο να προσφέρετε το κάθισμα σας στους ηλικιωμένους, ακόμα και αν δεν μπορούν να σταθούν. Υπάρχουν ειδικά καθίσματα με σήμανση για αυτούς, καθώς και για άτομα με ειδικές ανάγκες και έγκυες γυναίκες. Αυτά τα καθίσματα δεν πρέπει να καταλαμβάνονται εάν δεν ανήκει κάποιος σε αυτές τις κατηγορίες.

7. Το άγγιγμα

11 Παραδείγματα ιαπωνικής εθιμοτυπίας που θα μας τρελάνουν - Εικόνα 6

Στην Ιαπωνία, είναι αγενές να βλέπουμε τους ανθρώπους στα μάτια, πόσο μάλλον να τους αγγίζουμε. Αυτή η χώρα δεν είναι πολύ μεγάλη, έτσι κάθε άτομο σέβεται τον προσωπικό χώρο των άλλων. Εάν επισκεφθείτε την Ιαπωνία, μην αγγίζετε τους ανθρώπους. Το να φιλάς κάποιον δημόσια είναι επίσης κατακριτέο εδώ. Πριν από το 1945, θεωρείτο παραβίαση της δημόσιας τάξης. Διαβάστε περισσότερα στην επόμενη σελίδα

Σελίδα — 1 2 3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ