6 σκύλοι που έμειναν στην ιστορία

«Οι σκύλοι είναι η επαφή μας με τον παράδεισο. Δεν ξέρουν ούτε κακία ούτε φθόνο ούτε δυσφορία», Μίλαν Κούντερα.

Η ιστορία ανήκει στους ανθρώπους, ποια διαπίστωση μπορεί να ακουστεί πιο αυτονόητη από αυτή. Από τους πρωταγωνιστές της μέχρι και τους πιο αφανείς ήρωες της, όλοι είχαν δύο πόδια και υποτίθεται, μυαλό.

Κι όμως, αν το σκεφτείς και πάλι, μερικά από τα πλάσματα που δίδαξαν αλτρουισμό, πίστη και αφοσίωση δεν είναι άνθρωποι, αλλά ζώα. Για την ακρίβεια, σκύλοι. «Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λέει το γνωμικό. Παραδίνεται άνευ όρων στην αγκαλιά, το χάδι, την παρέα σου. Το λένε και «υποταγή», αλλά γιατί να υποτιμήσεις κάτι τόσο τρυφερό και ουσιαστικό;

Ανάμεσα στα σκυλάκια εκείνα που έχουν σημαδέψει τις ζωές όλων μας και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, ξεχωρίζουν μερικές θρυλικές ιστορίες τετράποδων ηρώων που έχουν μείνει στην ιστορία γιατί ο τρόπος που έδειξαν την αγάπη τους σ’ εμάς, υπερβαίνει το ενστικτώδες, ξεπερνά το ανθρώπινο και υψώνεται στη σφαίρα του μαγικού.

Ο Άργος

6 σκύλοι που έμειναν στην ιστορία - Εικόνα 2

Στην ελληνική μυθολογία και συγκεκριμένα στην Οδύσσεια του Ομήρου, με το όνομα Άργος αναφέρεται ο πιστός σκύλος του Οδυσσέα που αναγνώρισε το αφεντικό του ύστερα από είκοσι χρόνια, παρά το γεγονός ότι ο Οδυσσέας ήταν μεταμφιεσμένος σε ζητιάνο προκειμένου να ανακαλύψει το τι συνέβαινε στο ανάκτορό του στην Ιθάκη κατά τη μακρά απουσία του. Ο Άργος, γέρικος σκύλος πια, αφού ένιωσε και πάλι τον Οδυσσέα κοντά του, πέθανε ήσυχος.

Η Lassie

6 σκύλοι που έμειναν στην ιστορία - Εικόνα 3

Ο σκύλος που ουσιαστικά έδωσε το όνομά του σε μία ολόκληρη φυλή και την έκανε διάσημη. Το αξιολάτρευτο κόλεϊ που γνωρίσαμε μέσα από την ταινία του 1943 “Lassie Come Home” (στην οποία έπαιζε και η Elizabeth Taylor σε νεαρή ηλικία), είναι «αληθινό πρόσωπο», αφού σύμφωνα με την ιστορία έζησε την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και είχε σώσει έναν επιζώντα  κατά τη διάρκεια ενός ναυαγίου. Η καριέρα της Lassie ήταν αξιοζήλευτη, πρωταγωνίστησε σε 4 σειρές, 24 ταινίες, ενώ απέκτησε και Αστέρι στη Λεωφόρο του Χόλιγουντ. Ωστόσο πολλούς από τους ρόλους αυτούς ανέλαβαν οι απόγονοι της αυθεντικής Lassie που σε κάποιες περιπτώσεις ήταν αρσενικά σκυλάκια.

Η Laika

6 σκύλοι που έμειναν στην ιστορία - Εικόνα 4

Ο περίφημος σκύλος των Σοβιετικών  που «θυσιάστηκε» ταξιδεύοντας με τον δορυφόρο Σπούτνικ 2. Η μικροκαμωμένη ημίαιμη Laika, που θυμίζει Jack Russellήταν ο πρώτος ζωντανός οργανισμός που κινήθηκε σε τροχιά γύρω από τη γη. Παρά το γεγονός ότι είχε εκπαιδευτεί κατάλληλα δεν τα κατάφερε και μετά από επτά ώρες εναλλαγών θερμοκρασίας ο σκύλος- κοσμοναύτης που ήταν κάποτε αδέσποτο στα προάστια της Μόσχας, άφησε την τελευταία του πνοή πολύ μακριά από τη γη.

Η Hachiko

6 σκύλοι που έμειναν στην ιστορία - Εικόνα 5

Ο σκύλος που κάθε μέρα, την ίδια ώρα, για χρόνια συναντούσε το αφεντικό του στο σιδηροδρομικό σταθμό της Σιμπούγια στην Ιαπωνία για να επιστρέψουν μαζί από το πανεπιστήμιο που δίδασκε. Το γλυκό πανέξυπνο Ακίτα έχει σπαράξει καρδιές με την αγάπη και την αφοσίωσή του προς τον πιο αγαπημένο του άνθρωπο. Ακόμα κι όταν ο καθηγητής πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία και εκείνος δόθηκε σε άλλη οικογένεια, το έσκαγε καθημερινά για χρόνια από το νέο του σπίτι και πήγαινε στο ίδιο σημείο όπου και τον περίμενε καρτερικά. Ο αφοσιωμένος, πανέξυπνος Hachiko έγινε ταινία και άγαλμα. Πέθανε σε ηλικία 12 ετών. Διαβάστε περισσότερα στην επόμενη σελίδα

Σελίδα — 1 2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ