20 επαγγέλματα που κάποτε υπήρχαν στην Ελλάδα όπως φανοκόρος και κορινοθέτης

Λέκτορας εργαζομένων

20 επαγγέλματα που κάποτε υπήρχαν στην Ελλάδα - Εικόνα15 Ο λέκτορας εργαζομένων ήταν κάποιος που αναλάμβανε να διαβάζει ένα βιβλίο στους εργαζόμενους ενός εργοστασίου για να τους διασκεδάσει. Συνήθως πληρώνονταν με χρήματα που συγκέντρωναν όλοι μαζί οι εργαζόμενοι.

Ντελάλης

20 επαγγέλματα που κάποτε υπήρχαν στην Ελλάδα - Εικόνα16 Όταν ακόμη δεν υπήρχε το ραδιόφωνο, το τηλέφωνο, η τηλεόραση και το μεγάφωνο, οι αρχές είχαν πρόβλημα να επικοινωνήσουν με τους κατοίκους και να τους πουν για αποφάσεις που τους αφορούσαν. Για αυτό υπήρχε ο Ντελάλης.  Έβαζε την παλάμη στο στόμα, σαν χωνί, κι έπαιρνε τις γειτονιές φωνάζοντας. Η αμοιβή του ήταν ένα ποτηράκι τσίπουρο ή λίγο κολατσιό.

Λούστρος

20 επαγγέλματα που κάποτε υπήρχαν στην Ελλάδα - Εικόνα17

Ο λούστρος με το βαλιτσάκι και τις βούρτσες του, καθισμένος στο σκαμνάκι του, ξεσκόνιζε και γυάλιζε τα σκονισμένα παπούτσια των πελατών του.

Νερουλάς

20 επαγγέλματα που κάποτε υπήρχαν στην Ελλάδα - Εικόνα18

Παλιότερα, που δεν υπήρχαν βρύσες μέσα στα σπίτια ή στις αυλές, ο νερουλάς είχε αναλάβει να προμηθεύει τις νοικοκυρές με νερό. Το επάγγελμα του νερουλά διατηρήθηκε στις περισσότερες περιοχές μέχρι το 1930. Ο διασημότερος Νερουλάς ήταν ο ολυμπιονίκης Σπύρος Λούης. Λέγεται ότι όταν ο βασιλιάς Γεώργιος τον ρώτησε τι θα επιθυμούσε ως δώρο, αυτός το μόνο που ζήτησε ήταν ένα γαϊδουράκι, για να τον βοηθάει να μεταφέρει το νερό.

Γανωτής

20 επαγγέλματα που κάποτε υπήρχαν στην Ελλάδα - Εικόνα19 Τα περισσότερα σκεύη που χρησιμοποιούσαν παλαιότερα οι νοικοκυρές για τις καθημερινές τους ανάγκες ήταν χάλκινα. Με τον καιρό και την πολλή χρήση σκούριαζαν και γίνονταν επικίνδυνα. Γι’ αυτό έπρεπε να γανωθούν, δηλαδή να καλυφθεί η επιφάνεια τους μ’ ένα στρώμα κασσίτερου για να τα κάνει ακίνδυνα από την οξείδωση. Αυτό ακριβώς έκανε ο Γανωτής, μια δουλειά δύσκολη και υπεύθυνη, αφού πολλές φορές έσωζε τους ανθρώπους από τα χειρότερα. Διαβάστε περισσότερα στην επόμενη σελίδα

Σελίδα — 1 2 3 4 5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ