Σ’ αυτό το απίστευτο χωριό τα αγόpια έχουν σώμα κοpιτσιού ως τα 12!

 

 Η εφηβεία είναι μια περίεργη ηλικία για όλους αλλά για τα Guevedoce (που σημαίνει όpχεις στα 12) παιδιά της Δομινικανής Δημοκρατίας είναι ακόμη πιο περίεργη μιας και φαίνεται πώς αλλάζουν το φύλο τους όταν φτάσουν στην εφηβεία. 

Όπως κατέγραψε το φαινόμενο ο Michael Mosley στην νέα σειρά του BBC  Countdown to Life: The Extraordinary Making of Υou, η απίστευτη υπόθεση αυτών των παιδιών είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται στο 1% των αγοpιών που γεννιούνται στο  Σαλίνας, ένα απομονωμένο χωριό στην νοτιοδυτική πλευρά της Δομινικανής Δημοκρατίας.

Οι Guevedoces που τους αποκαλούν επίσης και “machihembras” που μεταφράζεται ως “πρώτα γυναίκα μετά άντρας” – φαίνεται πως όταν γεννιούνται είναι 100% κοpίτσια και έτσι τα μεγαλώνουν.

Mια ανεπάρκεια στο ένζυμο 5-α-ρεδουκτάσης είναι υπεύθυνο για την σπάνια κατάσταση των Guevedoce. Χωρίς το ένζυμο το σώμα δεν δημιουργεί την ανδρική ορμόνη διυδροτεστοστερόνη (DHT) που εμποδίζει την δημιουργία των ανδρικών γεννητικών οργάνων – μέχρι να χτυπήσει η εφηβεία τουλάχιστον όπου η αύξηση της τεστοστερόνης αποκαλύπτει κάπως καθυστερημένα ότι οι Guevedoces είναι στην πραγματικότητα αγόpια.

«Όταν γεννιούνται, μοιάζουν με κοpίτσια που δεν έχουν όρχεις και με κάτι που φαίνεται ότι είναι γυναικείος kόλπος», γράφει ο Mosley. «Μόνο όταν πλησιάζουν την εφηβεία, μεγαλώνει το πέοs τους και βγαίνουν οι όpχεις».

Μετά από την ανάπτυξη τους στην εφηβεία, οι Guevedoces μεγαλώνουν και ζουν σαν κανονικοί λειτουργικοί άντρες στην κοινωνία αν και υπάρχουν ορισμένα φανερά σημάδια που δείχνουν την μοναδική τους βιολογική καταγωγή.

«Πέρα του ότι είναι λίγο μικροκαμωμένοι, τα πάντα λειτουργούν και οι Guavadoces ζουν κανονικά τις ζωές τους σαν άντρες», γράφει ο Mosley «αν εξαιρέσεις τα αραιά γένια τους και μικρούς προστάτες».

Δεν αλλάζουν όλοι τα ονόματα τους όταν φτάνουν στην εφηβεία – ορισμένοι μεγάλοι σε ηλικία άντρες της περιοχής έχουν γυναικεία ονόματα σε όλη την διάρκεια της ζωής τους. Είναι ένα φαινόμενο που δεν συμβαίνει μόνο στην Δομινικανή Δημοκρατία, έχει παρατηρηθεί επίσης στην Τουρκία και στη Νέα Γουινέα.

Για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ ο Mosley συνάντησε τον Johnny ένα αγόpι Guevedoce που μεγάλωσε σαν μικρό κοpίτσι με το όνομα Felicita. Όταν η Felicita έγινε 7 χρονών, η εφηβεία την άλλαξε περισσότερο από ότι συνήθως συμβαίνει στον περισσότερο χρόνο.

«Δεν ένιωθα καλά, δεν ήθελα πια να φοράω φούστες και να παίζω με κοpίτσια. Το μόνο που ήθελα να κάνω είναι να παίζω με παιδικά πιστόλια και αγόpια», λέει ο Johnny. Μαζί με τις ψυχολογικές αλλαγές ήρθαν και οι βιολογικές. Ο Johnny έβγαλε όpχεις και πέοs.

Παρά τα πειράγματα στο σχολείο, η μεταμόρφωση του ήταν αρκετά θετική: «Ποτέ δεν μου άρεσε να ντύνομαι σαν κοpίτσι. Όταν άλλαξα, ήμουν ευτυχισμένος με την ζωή μου», λέει.

Την ανακάλυψη γιατί τα Guevedoce παιδιά περνούν μια τόσο ριζική αλλαγή την έκανε πριν από δεκαετίας μια ενδοκρινολόγος η Julianne Imperato από το πανεπιστήμιο Cornell της Αμερικής που ταξίδεψε στην Δομινικανή Δημοκρατία στα 70s.

Η Imperato και οι συνάδελφοι της βρήκαν ότι μια ανεπάρκεια στο ένζυμο 5-α-ρεδουκτάσης που είναι υπεύθυνο για την σπάνια κατάσταση των Guevedoce. Χωρίς το ένζυμο το σώμα δεν δημιουργεί την ανδρική ορμόνη διυδροτεστοστερόνη (DHT) που εμποδίζει την δημιουργία των ανδρικών γεννητικών οργάνων – μέχρι να χτυπήσει η εφηβεία τουλάχιστον όπου η αύξηση της τεστοστερόνης αποκαλύπτει κάπως καθυστερημένα ότι οι Guevedoces είναι στην πραγματικότητα αγόpια. Πριν την εφηβεία «τα εξωτερικά γεννητικά όργανα μοιάζουν αμυδρά να είναι kλειτορίδα και χείλη», γράφει η Elizabeth Kelly για το ISSUES Berkeley Medical Journal.

Παραδόξως, η ανακάλυψη της Imperato ήταν η βάση για το φάρμακο Finasteride που χρησιμοποιείται από χιλιάδες αν όχι εκατομμύρια άνδρες σε όλο τον κόσμο για την καταπολέμηση του προστάτη αλλά και για την φαλάκρα.

Όσο για τον Johnny, το νεαρό άνδρα που μεγάλωσε σαν κοpίτσι, ελπίζει ότι θα βρει την αληθινή αγάπη μια μέρα, σύμφωνα με το Mosley. Μετά από βραχυπρόθεσμες σχέσεις με κοpίτσια όταν έκανε την μετάβαση του στην αρρενωπότητα, ακόμη ψάχνει για την ιδανική γυναίκα. «Θα ήθελα να παντρευτώ, να κάνω παιδιά, με μια σύντροφο που θα μου σταθεί στα καλά και στα άσχημα».

Πηγή

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ