Άγκελα Μέρκελ για ΗΠΑ: Ο Σνόουντεν σκιάζει ακόμη τις σχέσεις μας

Υπάρχουν ακόμα δυσκολίες, είπε η Καγκελάριος με τον Ομπάμα να απαντά πως είναι «πικραμένος» από την κατάσταση

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, κατέστησε σαφές στην Ουάσινγκτον πως δεν έχει λησμονηθεί η υπόθεση σχετικά με τις αποκαλύψεις περί κατασκοπείας από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA).

Ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, εάν έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς τις ΗΠΑ, η Μέρκελ δήλωσε: «Νομίζω πως η όλη συζήτηση… έχει δείξει πως η κατάσταση είναι τέτοια που υπάρχουν ακόμα ορισμένες δυσκολίες που πρέπει να ξεπεραστούν».

Η Μέρκελ, η οποία συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, τόνισε ότι συνεχίζει να υπάρχει καχυποψία από την πλευρά της Γερμανίας σχετικά με τις διενέργειες της NSA, η οποία σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του πρώην υπαλλήλου της, Έντουαρντ Σνόουντεν, παρακολουθούσε τόσο τη Γερμανίδα καγκελάριο όσο και ανώτατους αξιωματούχους της κυβέρνησης.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε έμφαση στη σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας, υποστηρίζοντας ότι οι δύο χώρες μοιράζονται τις ίδιες αξίες, ωστόσο παραδέχτηκε ότι δεν βρίσκονται ακόμα στην «ίδια γραμμή πλεύσης» σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ανάγκη για συλλογή πληροφοριών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Νιώθω ιδιαίτερα πικραμένος από τις εντάσεις που δημιούργησαν στις μεταξύ μας σχέσεις οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν», δήλωσε ο Ομπάμα, ενώ επανέλαβε ότι οι Γερμανοί πολίτες δεν υπόκεινται σε «συνεχή παρακολούθηση».

«Η ουσία του θέματος είναι ότι εστιάζουμε κυρίως στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι οι τρομοκράτες, αυτοί που διακινούν όπλα, οι διακρατικοί εγκληματίες, δεν θα είναι σε θέση να δραστηριοποιούνται», είπε. «Και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μόνο εάν είμαστε σε συνεργασία με τους εταίρους μας, όπως η Γερμανία. Δεν θα επιτύχουμε εάν προσπαθούμε μόνοι μας», δήλωσε.

Ο Ομπάμα είπε πως τόνισε στη Μέρκελ τη δέσμευση των ΗΠΑ για τη διεξαγωγή «κυβερνο-διαλόγου» ώστε να υπάρχει διαφάνεια σχετικά με τις διενέργειες της NSA.

Όπως δήλωσε ο Ομπάμα, η Μέρκελ δεν θα πρέπει να αμφισβητεί ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη της αυτά τα ζητήματα και τόνισε ότι ειδικά αυτό το θέμα πρέπει να επιλυθεί όχι μόνο για να ικανοποιηθεί η Γερμανία, αλλά και ολόκληρος ο κόσμος.
Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ