-

Οι Αμερικανοί πρόεδροι που επισκέφτηκαν την ελλάδα

Οι αμερικανοί πρόεδροι που επισκέφτηκαν την Ελλάδα
Ιστορία

Μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι οι επισκέψεις προέδρων των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Συνολικά τέσσερις αμερικανοί πρόεδροι έχουν επισκεφτεί τη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένου Ομπάμα, με την τελευταία να είναι πριν 17 χρόνια.

Οι αμερικανοί πρόεδροι που επισκέφτηκαν την Ελλάδα

14-15 Δεκεμβρίου 1959: Ντουάιτ Αϊζενχάουερ

Οι αμερικανοί πρόεδροι που επισκέφτηκαν την Ελλάδα - Εικόνα 1

Ο πρώτος αμερικανός πρόεδρος που κάνει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα είναι ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ. Στη χώρα βασιλεύουν ο Παύλος και η Φρειδερίκη, ενώ ο Κωνσταντίνος Καραμανλής διανύει τη δεύτερη θητεία του ως πρωθυπουργός, εκλεγμένος με το κόμμα της ΕΡΕ.

Οι αμερικανοί πρόεδροι που επισκέφτηκαν την Ελλάδα - Εικόνα 2

Η επίσκεψη έρχεται σε μια εποχή που η Ελλάδα προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές του Εμφυλίου. Ο αμερικανός πρόεδρος Αϊζενχάουερ μίλησε σε συνεδρίαση της Βουλής, όπου τόνισε ότι η θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια έχει ιδιαίτερη σημασία.

19-20 Ιουλίου 1991: Τζορτζ Μπους

Οι αμερικανοί πρόεδροι που επισκέφτηκαν την Ελλάδα - Εικόνα 3

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δίνει και πάλι το «παρών» στην επίσκεψη αμερικανού προέδρου, αυτή τη φορά βέβαια ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ. Καραμανλής υποδέχεται τον Τζορτς Μπους τον πρεσβύτερο, στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, με τον αμερικανό πρόεδρο να χαιρετά ένα-ένα τα μέλη της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αίσθηση προκάλεσε μάλιστα η επιλογή του να ασπαστεί τις γυναίκες του υπουργικού συμβουλίου.

Οι αμερικανοί πρόεδροι που επισκέφτηκαν την Ελλάδα - Εικόνα 4

Ο Μπους μιλά από το βήμα του κοινοβουλίου με θερμά λογία για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα. Ακολουθούν σε θερμό κλίμα επαφές στο Μαξίμου και στο Προεδρικό Μέγαρο.

Οι αμερικανοί πρόεδροι που επισκέφτηκαν την Ελλάδα - Εικόνα 5

Το πρόγραμμα Μπους περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και επίσκεψη στη Σούδα, όπου ο πρόεδρος και η σύζυγός του φιλοξενούνται στο σπίτι του κ. Μητσοτάκη στα Χανιά. Ωστόσο, απογοήτευση προκάλεσε η αναφορά ότι η εισβολή στην Κύπρο ήταν διαφορετική από εκείνη στο Κουβέιτ.

19-20 Νοεμβρίου 1999: Μπιλ Κλίντον

Οι αμερικανοί πρόεδροι που επισκέφτηκαν την Ελλάδα - Εικόνα 6

Σε μια εξαιρετικά θερμή περίοδο επισκέπτεται την Αθήνα ο Μπιλ Κλίντον, καθώς νωπές είναι οι μνήμες από το θερμό επεισόδιο στα Ίμια, την τουρκική προκλητικότητα και τους βομβαρδισμούς στην Γιουγκοσλαβία.

Στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιούνται ογκώδεις διαδηλώσεις, με σφοδρές συγκρούσεις με την αστυνομία, την ώρα στην Προεδρία της Δημοκρατίας παραθέτουν δείπνο προς τιμήν του Κλίντον, με την παρουσία προφανώς του Κώστα Σημιτή και της συζύγου του, Δάφνης. Άλλωστε ο αμερικανός πρόεδρος είχε φτάσει στην Αθήνα συνοδευόμενος από την Χίλαρι και την κόρη τους, Τσέλσι.

Οι αμερικανοί πρόεδροι που επισκέφτηκαν την Ελλάδα - Εικόνα 7

Οι αμερικανοί πρόεδροι που επισκέφτηκαν την Ελλάδα - Εικόνα 8

Ιστορική ήταν η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, με αναφορές στη Συνθήκη της Λωζάνης και το Κυπριακό. Ο κ. Στεφανόπουλος επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν ζητά τίποτα πέρα από το σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας.

Οι αμερικανοί πρόεδροι που επισκέφτηκαν την Ελλάδα - Εικόνα 9

Σταθμός βέβαια και η ομιλία Κλίντον στην Αθήνα που για πρώτη φορά ζητά συγγνώμη για τη στάση των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της Χούντας.


Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ