Απίστευτο: 35 μέλη της ίδιας οικογένειας σκοτώθηκαν στην κατολίσθηση στο Αφγανιστάν

Η περιοχή της κατολίσθησης θα κυρηχθεί μαζικός τάφος – Οι κάτοικοι που σώθηκαν εμφανίζονται αμετάπειστοι – Η πιθανότητα ανεύρεσης επιζώντων είναι σε αυτό το σημείο μηδαμινή

Η κατολίσθηση στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν, που έθαψε ένα ολόκληρο χωριό κάτω από τις λάσπες, είχε ως τραγικό αποτέλεσμα 35 άνθρωποι, όλοι μέλη της ίδιας οικογένειας να χάσουν σχεδόν ταυτόχρονα τη ζωή τους, όπως ανέφερε την Κυριακή ένας αξιωματούχος.

«Γνώρισα έναν ηλικιωμένο που είχε σωθεί αλλά είχε χάσει 35 μέλη από την οικογένειά του» δήλωσε ο Γκουλ Άχμαντ Μπεντάρ, ο αναπληρωτής κυβερνήτης της επαρχίας Μπανταχσάν, η οποία επλήγη από την κατολίσθηση την Παρασκευή.

Ο ίδιος είπε ότι 300 σοροί έχουν ήδη ανασυρθεί στο χωριό Αμπ-ε- Μπάρικ στην περιοχή Άργκου όπου χθες ανεστάλησαν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι αγνοούνται, αλλά οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η πιθανότητα ανεύρεσης επιζώντων είναι σε αυτό το σημείο μηδαμινή.

«Μοιραστήκαμε με τους κατοίκους του χωριού την απόφασή μας να κηρύξουμε την περιοχή της κατολίσθησης μαζικό τάφο και να χτίσουμε ένα μιναρέ στη μνήμη των θυμάτων στο κέντρο του χωριού» σημείωσε ο Μπεντάρ από το τηλέφωνο.

Οι αρχές σχεδιάζουν να αποκλείσουν την περιοχή, αλλά οι κάτοικοι που σώθηκαν διαφωνούν. Πολλοί εμφανίζονται αμετάπειστοι και δηλώνουν την ανάγκη τους να βρουν τους αγαπημένους τους, να τους κοιτάξουν για μια τελευταία φορά και να τους κηδεύσουν. Εντωμεταξύ κάποιοι χωρικοί την Κυριακή συνέχισαν να σκάβουν με φτυάρια στη λάσπη.

Ημέρα εθνικού πένθους
Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν κήρυξε την Κυριακή ημέρα εθνικού πένθους και έδωσε εντολή οι σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες, ενώ αποστέλλει ανθρωπιστική βοήθεια στους επιζώντες. Τουλάχιστον 700 οικογένειες έχουν απομακρυνθεί εξαιτίας της τραγωδίας, περιλαμβανομένων εκείνων που ζούσαν σε γειτονικές περιοχές οι οποίοι κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους ως προληπτικό μέτρο καθώς το έδαφος παραμένει ασταθές μετά τις καταρρακτώδεις βροχές, είπαν αξιωματούχοι.

Οικονομική βοήθεια
Ο Μπένταρ δήλωσε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να δαπανήσει 40 εκατομμύρια Αφγάνι (περίπου 700.000 δολάρια ΗΠΑ) για την παροχή βοήθειας και αποκατάστασης ενώ έχει παράσχει 230 τόνους τροφίμων, φαρμάκων και σκηνών. Το Γραφείο του ΟΗΕ για το Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων αναφέρει ότι 1.000 οικογένειες έχουν επηρεαστεί και 300 σπίτια έχουν καταστραφεί.
Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ