Αθώοι δεκάδες στρατιώτες για βιασμούς στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Καταδικάστηκαν ένας ανώτερος αξιωματικός και ένας υπαξιωματικός – Συνολικά 39 μέλη του στρατού διώκονταν στη δίκη

Στρατοδικείο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (ΛΔ Κονγκό) αθώωσε τη Δευτέρα σχεδόν όλους τους στρατιώτες που κατηγορούνταν για ομαδικούς βιασμούς που διαπράχθηκαν τον Νοέμβριο του 2012 στην Μίνοβα, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Στη δίκη αυτή, την οποία παρακολουθούσε στενά η κοινή γνώμη στη ΛΔ Κονγκό και η διεθνής κοινότητα, το στρατοδικείο του Βορείου Κίβου εξέδωσε μόνον δύο καταδίκες για βιασμό, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που ήταν παρών στην ανάγνωση της ετυμηγορίας: Σε βάρος ενός αντισυνταγματάρχη, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, και ενός δεκανέα που καταδικάστηκε σε κάθειρξη δέκα ετών.

Υπαξιωματικός καταδικάστηκε σε ισόβια για φόνο. Κατηγορείτο επίσης για βιασμό, αλλά απηλλάγη της συγκεκριμένης κατηγορίας. Άλλοι 22 υπαξιωματικοί ή στρατιώτες απηλλάγησαν των κατηγοριών για βιασμούς που είχαν απαγγελθεί εναντίον τους, αλλά καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης 10 ή 20 ετών για «παράβαση των διαταγών, λεηλασίες και σπατάλη πυρομαχικών».

Δεκατρείς αξιωματικοί οι οποίοι κατηγορούνταν για παράβαση των καθηκόντων τους αθωώθηκαν και το δικαστήριο έκρινε επίσης ότι δεν ήταν σε θέση να δικάσει κατηγορούμενο. Συνολικά 39 μέλη του στρατού της ΛΔ Κονγκό διώκονταν στη δίκη, η οποία άρχισε τον Νοέμβριο στην Γκόμα, πρωτεύουσα του Βορείου Κίβου.

Η δίκη αφορούσε σε γεγονότα που σημειώθηκαν στα τέλη του Νοεμβρίου του 2012 μετά την κατάληψη της Γκόμα από τους αντάρτες του Κινήματος της 23ης Μαρτίου (Μ23), οι οποίοι εν τέλει ηττήθηκαν στις αρχές του Νοεμβρίου του 2013 από τις τακτικές δυνάμεις του στρατού.

Ο δικηγόρος των θυμάτων Ζαν-Κλοντ Ζοζό δήλωσε ότι είναι «συντετριμμένος» από αυτήν την απόφαση της δικαιοσύνης. «Για το δικαστήριο δεν έγιναν βιασμοί στην Μίνοβα», διαμαρτυρήθηκε.
Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ