Βενεζουέλα: Μεγάλη διαδήλωση με αίτημα την «ανάσταση» της Δημοκρατίας

Mετέφεραν τα ομοιώματα τόσο του προέδρου Μαδούρο όσο και ηγετών της αντιπολίτευσης προκειμένου να τα κάψουν στο πλαίσιο των εθίμων της ημέρας του Πάσχα

Εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία σήμερα Κυριακή του Πάσχα ζητώντας την «ανάσταση» της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα ενώ μετέφεραν τα ομοιώματα τόσο του προέδρου Νικολάς Μαδούρο όσο και ηγετών της αντιπολίτευσης προκειμένου να τα κάψουν στο πλαίσιο των εθίμων της ημέρας του Πάσχα.

Αν και εκατομμύρια πολίτες έσπευσαν στις παραλίες της Καραϊβικής και τις οικογενειακές συγκεντρώσεις για να γιορτάσουν το Πάσχα, οι φοιτητές θέλησαν να συνεχίσουν το κίνημα διαμαρτυρίας, που ήδη διαρκεί 3 μήνες, πραγματοποιώντας διαδηλώσεις στο πνεύμα των εορτών.

Έπειτα από μια πορεία όπου οι διαδηλωτές περπατούσαν ξυπόλητοι και μια πορεία που αναπαριστούσε την πορεία του Ιησού προς τη Σταύρωση, οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν σήμερα σε μια πλατεία του Καράκας για μια διαδήλωση που ονόμασαν «Ανάσταση της Δημοκρατίας».
«Εμείς θα παραμείνουμε στους δρόμους μέχρι να πάρουμε πίσω την χώρα μας, μέχρι να πάρουμε πίσω τη δημοκρατία» δήλωσε ο επικεφαλής των φοιτητών, Ντζαμίλ Τζάσιρ, 22 ετών στο πρακτορείο Ρόιτερς σε μια πλατεία όπου οι διαδηλωτές εναπόθεσαν δεκάδες κάνιστρα αερίου και σφαίρες που συμβόλιζαν την καταστολή.

«Αυτή είναι η στιγμή να παραμείνουμε ανυποχώρητοι».

Οι διαδηλώσεις κατά του προέδρου Μαδούρο, που πραγματοποιούνται από τις αρχές Φεβρουαρίου, έχουν οδηγήσει σε επεισόδια βίας με αποτέλεσμα τον θάνατο 41 ανθρώπων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ακόμα και κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας μερικές δεκάδες διαδηλωτές με τα πρόσωπα καλυμμένα και εφοδιασμένοι με σφεντόνες, βόμβες μολότοφ και πέτρες συγκρούστηκαν, κυρίως στο ανατολικό Καράκας, με την αστυνομία που απάντησε με γκλομπ και δακρυγόνα.

Ακτιβιστές ισχυρίζονται ότι ένας φοιτητής έχασε την ζωή του όταν τον πυροβόλησαν τη Μεγάλη Πέμπτη στην πόλη Βαλένθια ενώ συγκέντρωνε χρήματα για το έθιμο του «καψίματος του Ιούδα».

Ο Γκαμπριέλ Γκάζα, 21 ετών, έφτιαχνε ένα ομοίωμα ενός αξιωματικού της Εθνοφρουράς, ανέφεραν οι ακτιβιστές μέσω Twitter και στα μέσα ενημέρωσης. Εάν επιβεβαιωθεί ότι ο θάνατός του συνδέεται με τις πολιτικές εντάσεις, θα πρόκειται για το 42ο θύμα της αναταραχής.
Για σήμερα οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης σχεδιάζουν να κάψουν ομοιώματα του Μαδούρο και υψηλόβαθμων αξιωματούχων σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Οι υποστηρικτές της κυβέρνησης σχεδιάζουν να κάνουν το ίδιο με ομοιώματα σημαινόντων στελεχών της αντιπολίτευσης, μεταξύ αυτών του φυλακισμένου ηγέτη Λεοπόλδο Λόπεζ.
«Οι μόνοι Ιούδες στη Βενεζουέλα είναι ο Λεοπόλδο Λόπεζ, η Μαρία Κορίνα Ματσάνδο, ο Αντόνιο Λεντέζμα» έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ένας υποστηρικτής του προέδρου, αναφερόμενος στους τρεις πιο σκληροπυρηνικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης. «Το μόνο που χρειάζεστε είναι αγιασμός»

Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ