Βολιβία: Ο Μοράλες αύξησε κατά 20% τον κατώτατο μισθό

Ο μέσος μισθός στη χώρα, η οποία είναι από τις πιο φτωχές στη Νότια Αμερική, ανέρχεται μόλις σε 600 δολάρια τον μήνα

Ενα διάταγμα με το οποίο αυξάνεται ο κατώτερος μισθός κατά 20% στα 1.440 μπολιβιάνος (207 δολάρια, περίπου 150 ευρώ) τον μήνα, υπέγραψε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες.

Ο πρόεδρος της λατινοαμερικανικής χώρας, πρώην παραγωγός κόκας, υποψήφιος για τρίτη θητεία στις προεδρικές εκλογές της 12ης Οκτωβρίου, υπέγραψε επίσης ένα διάταγμα που αυξάνει κατά 10% τους μισθούς όλων των εργαζόμενων στον δημόσιο τομέα.

Ο μέσος μισθός στη χώρα, η οποία είναι από τις πιο φτωχές στη Νότια Αμερική, ανέρχεται μόλις σε 600 δολάρια τον μήνα.

Σε ομιλία που εκφώνησε από το μπαλκόνι του προεδρικού μεγάρου στη Λα Πας μπροστά σε χιλιάδες εργάτες, αγρότες και δημοσίους υπάλληλους, ο σοσιαλιστής ηγέτης, ο οποίος διεξάγει προεκλογική εκστρατεία, υπενθύμισε ότι αφότου αναδείχθηκε στην εξουσία το 2006 «όλες οι αυξήσεις των μισθών ήταν υψηλότερες από τον πληθωρισμό», της τάξης του 6% σε ετήσια βάση.

Ο Μοράλες, σύμμαχος χωρών όπως η Κούβα και το Ιράν, επέκρινε ακόμη τις ΗΠΑ, κατηγορώντας την κυβέρνησή τους ότι προωθεί «εισβολές για την απόκτηση του ελέγχου των φυσικών πόρων» σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Ο Μοράλες δεν ανακοίνωσε, όπως συνήθιζε τα τελευταία χρόνια, την εθνικοποίηση κάποιας μεγάλης επιχείρησης, ωστόσο υποσχέθηκε μια εκστρατεία «εκβιομηχάνισης» της χώρας των Άνδεων.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε ότι θα παραδοθούν έπιπλα και εξοπλισμός αξίας 100.000 δολαρίων για να εκσυγχρονιστεί ένα παλιό ξενοδοχείο στη Λα Πας που αποτελεί πλέον την έδρα της μεγαλύτερης συνομοσπονδίας συνδικάτων της χώρας, της COB (Central Obrera Boliviana), και για να διατεθούν 16 οχήματα για τα ηγετικά της στελέχη.

Ο Μοράλες, ο πρώτος ιθαγενής που εξελέγη πρόεδρος της Βολιβίας, συνοδευόμενος από πολλούς συνδικαλιστές και στελέχη της κυβέρνησής του, τέθηκαν επικεφαλής της πορείας των εργαζομένων στους δρόμους της πρωτεύουσας για την Πρωτομαγιά.

Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ