Χίος: Πάνω από 100.000 ρουκέτες στο έθιμο στο Βροντάδο

Ο ρουκετοπόλεμος είναι ένα παλιό έθιμο, που έχει τις ρίζες του στους χρόνους της τουρκικής κατοχής

Πάνω από 100.000 ρουκέτες από τις ενορίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερυθιανής στην περιοχή του Βροντάδου της Χίου έκαναν τη νύχτα μέρα, από τις 19:30 το απόγευμα του Μ. Σαββάτου μέχρι και λίγο μετά την Ανάσταση.

Ο ρουκετοπόλεμος είναι ένα έθιμο που τηρείται κάθε Πάσχα και οι δύο «αντίπαλες» ενορίες, του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερυθιανής, εκτοξεύουν το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου χιλιάδες αυτοσχέδιες ρουκέτες με στόχο το καμπαναριό της αντίπαλης εκκλησίας.

Οι εικόνες από το χιώτικο έθιμο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης» της Χίου, καταγράφηκαν από πολλά ξένα τηλεοπτικά συνεργεία και μεταδόθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο ενώ χιλιάδες ήταν οι επισκέπτες που κατέκλεισαν την ευρύτερη περιοχή του Βροντάδου.

Αυξημένη ήταν και η προσέλευση των Τούρκων επισκεπτών, που ξεπέρασαν τις 1.300 αφίξεις από τη Μ. Παρασκευή μέχρι και το απόγευμα του Μ. Σαββάτου.

Για την ιστορία, ο ρουκετοπόλεμος είναι ένα παλιό έθιμο, που έχει τις ρίζες του στους χρόνους της τουρκικής κατοχής. Οι ρουκέτες αντικατέστησαν τα κανονάκια και τα όπλα παλαιότερων εποχών. Το 1889 οι Τούρκοι έκαναν κατάσχεση στα κανονάκια, λόγω του φόβου ο εορτασμός του Πάσχα να δημιουργήσει προβλήματα γενικότερης εξέγερσης των κατοίκων του νησιού για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού. Από τότε οι κάτοικοι τα αντικατέστησαν με αυτοσχέδιες ρουκέτες.
To διαβάσαμε στο protothema.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ