-

Χίος: Παράταση των τουρκικών ερευνών για το F-16 – Χλευάζουν τις προσπάθειες οι ντόπιοι ψαράδες

Ενώ έπρεπε να ολοκληρωθούν χθες, τελικά θα συνεχιστούν μέχρι την 1η Μαΐου – Μεγάλο ενδιαφέρον από τα τουρκικά μέσα – Οι Χιώτες αμφισβητούν τον πραγματικό λόγο των ερευνών

Με σχετική NAVTEX που εκδόθηκε την Τετάρτη, οι έρευνες των Τούρκων για τον εντοπισμό του F-16 που κατέπεσε το 1996 στην θαλάσσια περιοχή της Χίου θα συνεχιστούν μέχρι την 1η Μαΐου, ενώ αρχικά επρόκειτο να ολοκληρωθούν χθες.

Οι τουρκικές εφημερίδες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα και μάλιστα χθες υπήρχαν αναφορές από τα μέσα της γειτονικής χώρας ότι βρέθηκαν κομμάτια μετάλλου στον βυθό. Παρόλα αυτά δεν στάθηκε δυνατό να επιβεβαιωθεί αν αυτά ανήκουν στο μαχητικό αεροσκάφος. Όπως αναφέρει η Καθημερινή, οι έρευνες που διεξάγονται στα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων παρακολουθούνται στενά από το Πολεμικό Ναυτικό. Σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ, έως τώρα δεν έχει βρεθεί τίποτα.

Υπενθυμίζεται ότι τη Μεγάλη Πέμπτη ο υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, είχε πεικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του και είχε κεφράσει την προθυμία της Ελλάδας να συνεισφέρει στις έρευνες αν της ζητηθεί.

Γελούν με τις «έρευνες» οι Χιώτες ψαράδες

Ανέκδοτο αποτελεί στους κύκλους των αλιέων του νησιού τις τελευταίες ημέρες η προσπάθεια του Τουρκικού Ναυτικού να εντοπίσει το αεροσκάφος.

Όπως ισχυρίζονται, το στίγμα του αεροσκάφους είναι τόσο ευκρινές, όσο πιθανά και μια καρφίτσα σε ένα πλακάκι. Μάλιστα οι περισσότεροι ψαράδες στα νοτιόχωρα το έχουν εντοπίσει με τα βυθόμετρα των αλιευτικών σκαφών τους άπειρες φορές.

«Είναι ανέκδοτο. Το στίγμα του αεροπλάνου είναι άμεσα εντοπίσιμο και οι περισσότεροι που ψαρεύουμε χρόνια στα νερά της Χίου γνωρίζουμε και την ακριβή του θέση. Ένα μεταλλικό αντικείμενο μεγάλου μεγέθους, πόσο μάλλον ένα αεροσκάφος, φαίνεται πεντακάθαρα ως στίγμα και ως μέγεθος στα βυθόμετρα, ακόμη και στα ερασιτεχνικά όπως τα δικά μας», αναφέρουν στον «Πολίτη».

Προκειμένου μάλιστα να ενδυναμώσουν τους ισχυρισμούς τους είναι διατεθειμένοι να δείξουν το σημείο στους Τούρκους, για να μην παιδεύονται…

«Άλλα πράγματα ψάχνουν… Όχι ένα αεροσκάφος… Το θέμα που μας προβληματίζει είναι πώς στη διαδικασία αυτή έχει εμπλακεί ενεργά και το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας μας. Είναι δυνατόν να μπαίνουμε στη διαδικασία ερευνών; Αφού προφανώς ήδη το έχουν εντοπίσει… Ας βγουν να πουν τί συμβαίνει και ποια είναι η πραγματικότητα», υπογραμμίζουν οι ψαράδες, που, αν και δεν διαθέτουν την τεχνογνωσία του Πολεμικού Ναυτικού, εντούτοις διατηρούν τις επιφυλάξεις τους αναφορικά με τις προθέσεις των γειτόνων. 
To διαβάσαμε στο protothema.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ