Γιατί ο εκσυγχρονισμός της δομής των ελεγκτικών υπηρεσιών μένει προς το παρόν στις καλές προθέσεις…
Συνεχίζονται οι αρρυθμίες στο νέο οργανόγραμμα των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, καθώς το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη για εκσυγχρονισμό της δομής και λειτουργίας τους, φαίνεται ότι, τουλάχιστον προς το παρόν, μένει στις καλές προθέσεις.
Πρώτο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η έκδοση απόφασης για τη μετακίνηση και ορισμό των πέντε Αναπληρωτών Προϊσταμένων Τμημάτων στην Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων. Ουσιαστικά, πρόκειται για τους αναπληρωτές προϊσταμένους του λεγόμενου «νέου ΣΔΟΕ» που θα ασκεί τους προληπτικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα με στόχο τη μείωση της φοροδιαφυγής (στα τμήματα σχεδιασμού/παρακολούθησης απόδοσης, συντονισμού επιχειρησιακών τμημάτων και στα επιχειρησιακά τμήματα ερευνών διασφάλισης δημοσίων εσόδων Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά).
Το πρόβλημα, λοιπόν,, είναι ότι μπορεί τα εν λόγω στελέχη να διορίστηκαν στις νέες τους θέσεις, αλλά δεν τούς έχει γνωστοποιηθεί ακόμα ούτε πού θα είναι τα γραφεία τους ούτε ποιους και πόσους υπαλλήλους θα έχουν ως υφιστάμενους για να ασκήσουν το ελεγκτικό τους έργο. Προς το παρόν, γνωρίζουν μόνο ότι έχουν πέντε προϊσταμένους που βρίσκονται στην Αθήνα….
Ακόμα ένα παράδειγμα που δείχνει ότι τα χέρια των εφοριακών είναι δεμένα αφορά τα στελέχη των πρώην πλέον Διαπεριφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων, τα οποία στελέχη, μετά τη διάλυση των Κέντρων, έχουν μετακινηθεί στις ΔΟΥ. Οι υπάλληλοι αυτοί έχουν χρεωμένες συγκεκριμένες υποθέσεις, αλλά, μετά τη μετακίνησή τους, για να ασκήσουν τα καθήκοντά τους, θα πρέπει να δοθεί εντολή ελέγχου από το σύστημα Elenxis. Αυτό δεν έχει γίνει ακόμα, προφανώς για τεχνικούς λόγους, και το αποτέλεσμα είναι τα εν λόγω στελέχη να μην έχουν αυτή τη στιγμή ελεγκτικό αντικείμενο.
Συμπερασματικά: Η αναδιοργάνωση των φοροελεγκτικών υπηρεσιών είναι όντως απαραίτητη, προκειμένου αφενός να είναι αποτελεσματικότεροι οι έλεγχοι και αφετέρου να εξυπηρετούνται ευκολότερα οι πολίτες. Όταν, όμως, ο σχεδιασμός είναι πρόχειρος, τελικά, αντί για να λύνονται προβλήματα, δημιουργούνται περισσότερα.
Πηγή: voria.gr
To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.