ΔΝΤ: Αναγκαία η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα

Το β” εξάμηνο του 2014 οι συζητήσεις για το χρέος

Η πολιτική σταθερότητα αποτελεί σημαντικό ζήτημα για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, τόνισε το απόγευμα της Πέμπτης από την Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, ερωτηθείς για τις επικείμενες διπλές εκλογές στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο Ράις ανέφερε πως το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα συγκληθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες προκειμένου να συζητήσει την έκθεση προόδου για την πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Η έγκριση της έκθεσης θα σηματοδοτήσει την εκταμίευση της δόσης του ΔΝΤ ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Όπως μεταδίδει το in.gr, ο εκπρόσωπος του Ταμείου ερωτηθείς εάν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν την προηγούμενη Παρασκευή η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και η καγκελάριος Μέρκελ στην Ουάσινγκτον απάντησε θετικά. «Επιβεβαιώνω ότι η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις χώρες, για τις οποίες συζήτησαν οι κ.κ. Μέρκελ και Λαγκάρντ την προηγούμενη Παρασκευή» τόνισε.

Ερωτηθείς σχετικά με τις επικείμενες διπλές εκλογές στην Ελλάδα, ο Ράις δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, ωστόσο άφησε να διαφανεί η ανησυχία του Ταμείου για τις επιπτώσεις στο πρόγραμμα. «Στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως και σε άλλα προγράμματα, η πολιτική σταθερότητα είναι σημαντικό ζήτημα» δήλωσε.

Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, επανέλαβε πως η θέση του Ταμείου για το ελληνικό χρέος δεν έχει αλλάξει. «Η αξιολόγησή μας για το χρέος παραμένει η ίδια. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα» είπε και προσέθεσε πως οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας έχουν συμφωνήσει να παράσχουν ελάφρυνση του χρέους, εάν κριθεί απαραίτητο, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την τήρηση των δεσμεύσεων του προγράμματος.

Το β' εξάμηνο του 2014 οι συζητήσεις για το χρέος

Για το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων για το ελληνικό χρέος ο Ράις τόνισε πως οι Ευρωπαίοι έχουν πρόσφατα δηλώσει ότι οι συζητήσεις αυτές θα αρχίσουν στο δεύτερο εξάμηνο του 2014. Ο ίδιος είπε πως τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο θα επιστρέψει στην Ελλάδα τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ και ότι θα ακολουθήσει πλήρης αποστολή μετά το καλοκαίρι, αλλά ακόμη παραμένει άγνωστη η ακριβής ημερομηνία.

Τέλος, σε ερώτηση για τα σενάρια αναφορικά με τον τρόπο αξιοποίησης του αδιάθετου αποθεματικού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ειδικά για το εάν θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη μείωση του χρέους ή την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, το στέλεχος του ΔΝΤ αρνήθηκε να αναφερθεί στο πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα κεφάλαια αυτά.

Πηγή: voria.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ