-

ΔΝΤ: Τέλη Απριλίου θα αποφασίσει αν θα χορηγήσει δάνειο 17 δισ. δολαρίων στο Κίεβο

Στα τέλη Μαρτίου το ΔΝΤ είχε συμφωνήσει διστακτικά να χορηγήσει ένα διετές δάνειο ύψους 14-18 δισεκατομμυρίων δολαρίων ώστε να βοηθήσει την Ουκρανία

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας εκπλήρωσε τις προϋποθέσεις για την παροχή οικονομικής βοήθειας εκ μέρους του διεθνούς οικονομικού οργανισμού, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Πέμπτη, ενώ το διοικητικό του συμβούλιο θα συνεδριάσει στις 30 Απριλίου ώστε να εξετάσει το θέμα και να αποφασίσει εάν θα δώσει την τελική έγκρισή του.

Εξάλλου, στα τέλη Μαρτίου το ΔΝΤ είχε συμφωνήσει διστακτικά να χορηγήσει ένα διετές δάνειο ύψους 14-18 δισεκατομμυρίων δολαρίων ώστε να βοηθήσει την Ουκρανία, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, να ανακάμψει μετά από πολλούς μήνες πολιτικής και οικονομικής κρίσης.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον, δεν διευκρίνισε ποιο θα είναι το ακριβές ποσό του δανείου, ωστόσο μια καλά πληροφορημένη πηγή ανέφερε ότι θα ανέρχεται στα 17 δισ. δολάρια.

Παρά την ένταση που επικρατεί στις σχέσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία, ο Ράις διαβεβαίωσε ότι η πολιτική κατάσταση δεν εμποδίζει το ΔΝΤ να δεσμευτεί απέναντι στο Κίεβο. «Ένας από τους βασικούς ρόλους του Ταμείου είναι να εργάζεται σε τέτοιου είδους δύσκολες καταστάσεις. Δεν είναι κάτι ασυνήθιστο για το ΔΝΤ να εργάζεται μέσα σε τεταμένο πολιτικό πλαίσιο», σημείωσε.

Ο Ράις είπε επίσης ότι το ΔΝΤ συνεχίζει να περιλαμβάνει την Κριμαία στους υπολογισμούς του για την ουκρανική οικονομία, μολονότι η χερσόνησος έχει προσαρτηθεί από τη Ρωσία μετά το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της. Η Κριμαία «περιλαμβάνεται στα δεδομένα που χρησιμοποιούμε για την Ουκρανία», είπε ο εκπρόσωπος διευκρινίζοντας ότι η οικονομία της χερσονήσου αντιπροσωπεύει το 3,7% του ουκρανικού ΑΕΠ.
Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ