ΕΕ: Ανάπτυξη 0,6% το 2014, στα ύψη η ανεργία στην Ελλάδα

Σταδιακή αποκλιμάκωση του χρέους από το 2015 αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις επικαιροποιημένες οικονομικές της προβλέψεις

Επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη με ρυθμό +0,6% και μείωση της ανεργίας στο 26% αναμένει για φέτος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έδωσε πριν από λίγο στη δημοσιότητα τις επικαιροποιημένες οικονομικές της προβλέψεις.

Ενδεικτικό είναι, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ότι το κεφάλαιο των εαρινών οικονομικών προβλέψεων για την Ελλάδα φέρει τον τίτλο «Τα σημάδια ανάκαμψης ενισχύονται».

Ειδικότερα, η Κομισιόν εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό +0,6% το 2014, ενώ το 2015 η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο +2,9%. Με τις σημερινές εκτιμήσεις της η Κομισιόν επιβεβαιώνει ουσιαστικά τις προβλέψεις στις οποίες είχε προβεί στις 25 Φεβρουαρίου.

Πτωτική θα είναι η εξέλιξη της ανεργίας στην Ελλάδα, η οποία από 27,3% το 2013 εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 26% το 2014 και στο 24% το 2015. Σημειώνεται ότι οι προηγούμενες προβλέψεις τοποθετούσαν την ανεργία  στο 25,7% και 24,6%, αντίστοιχα.

Όσον αφορά στο δημοσιονομικό έλλειμμα, αυτό αναμένεται να μειωθεί από 12,7% του ΑΕΠ το 2013 σε 1,6% το 2014 και στο 1% το 2015. Οι αντίστοιχες εκτιμήσεις του Φεβρουαρίου ήταν 2,1% και 1%.

Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα φτάσει στο ανώτατο επίπεδο φέτος στο 177,2% του ΑΕΠ, για να αρχίσει η σταδιακή αποκλιμάκωση του στο 172,4% το 2015.

Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της Κομισιόν, ο αποπληθωρισμός -0,9% το 2013 θα συνεχιστεί και το 2014 στο -0,8%, ενώ πληθωρισμός +0,3% θα παρατηρηθεί το 2015.

Τέλος, θετική εξέλιξη συνιστά η αύξηση των επενδύσεων οι οποίες σε ετήσια μεταβολή από 3,6% το 2013 θα αυξηθούν κατά 12% το 2014 και κατά 6,5% το 2015.

Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας – Τόνωση των εξαγωγών

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών οδήγησαν σε βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η οποία εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τις εξαγωγές και τις επενδύσεις.

Η Κομισιόν τονίζει ότι σε σχέση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις, που είχε δημοσιοποιήσει στις 5 Νοεμβρίου 2013, οι δείκτες εμπιστοσύνης έχουν βελτιωθεί, ενώ το πρώτο δίμηνο του 2014 επιβεβαιώθηκε αύξηση στη βιομηχανική παραγωγή και σταθεροποίηση στις λιανικές πωλήσεις και τις άδειες κατασκευής.

Η αναζωογόνηση των ελληνικών εξαγωγών αλλά και τα έσοδα στον τουρισμό και η ισχυρότερη ναυτιλία θα τονωθούν και από την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, υποστηρίζει η Επιτροπή, η οποία προβλέπει ωστόσο μικρότερη μείωση των εισαγωγών σε σχέση με το 2013.

Η Επιτροπή αναφέρει ακόμη ότι στην ανάπτυξη 2,9% το 2015 θα συμβάλουν καθοριστικά οι επενδύσεις και η ιδιωτική κατανάλωση, ενώ θετικές θα είναι οι επιπτώσεις από τις εξαγωγές και την πορεία της εσωτερικής ζήτησης.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η ανεργία έφτασε στο ανώτατο επίπεδο το 2013 και στην πτωτική πορεία που αρχίζει από φέτος θα συμβάλουν οι μεταρρυθμίσεις για τον καθορισμό των μισθών, που είχαν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τα προγράμματα απασχόλησης και η αύξηση των επενδύσεων.

Η Κομισιόν προειδοποιεί, πάντως, ότι ενδεχόμενη επιβράδυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την εμπιστοσύνη.

Ωστόσο, θετικό στοιχείο για την Επιτροπή είναι ότι οι εξαγωγές μπορεί να κινηθούν με υψηλότερους από τους προβλεπόμενους ρυθμούς, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερα θετική τουριστική περίοδο. Παράλληλα, θετικότερες από τις αναμενόμενες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις από την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Σε ό,τι αφορά τις δημοσιονομικές εξελίξεις, η Επιτροπή χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τον εξορθολογισμό των δαπανών, την αποδοτικότητα της κοινωνικής ασφάλισης, τη συλλογή φόρων ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί στο πρόγραμμα προσαρμογής.

Πηγή: voria.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ