-

Εκπληκτικές τεχνικές οδήγησης που θα σας κάνουν καλύτερους οδηγούς

Δεν είναι δύσκολο να οδηγήσετε. Αλλά αν καταβάλλετε κάποιες προσπάθειες για να βελτιώσετε τις ικανότητές σας στην οδήγηση, θα εκπλαγείτε από το πόσο άνετα θα αισθάνεστε στο αγαπημένο σας αυτοκίνητο. Θα σας δώσουμε 9 συμβουλές για να κάνετε την οδήγηση σας πιο ασφαλή και πιο ικανοποιητική.

9. Πάρτε ένα μάθημα αμυντικής οδήγησης.

Ο καθένας μπορεί να πάρει επιπλέον μαθήματα για να μάθει τις ικανότητές του. Η αμυντική οδήγηση δεν είναι χρήσιμη μόνο στους αρχάριους αλλά και στους έμπειρους οδηγούς. Δεν είναι ντροπή η επιθυμία να κρατηθούν όλοι οι οδηγοί μακριά από τον κίνδυνο. Όσο ζείτε, μαθαίνετε!

8. Φρενάρετε με το αριστερό σας πόδι.

Το φρενάρισμα με το αριστερό πόδι είναι μια δύσκολη τεχνική που απαιτεί τακτική εξάσκηση. Χρησιμοποιείται συνήθως από οδηγούς αγωνιστικών αυτοκινήτων, αλλά αυτή η ικανότητα μπορεί να σας βοηθήσει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Χρησιμοποιώντας αυτήν την τεχνική, θα είστε σε θέση να στρίψετε πολύ γρήγορα, διατηρώντας την απαιτούμενη ταχύτητα του κινητήρα, διατηρώντας την ίδια ταχύτητα οδήγησης και ελέγχοντας την κλήση της στροφής ταυτόχρονα.

7. Κινηθείτε με την ίδια ταχύτητα των άλλων οχημάτων.

Όλοι μαθαίνουν αυτόν τον κανόνα στα μαθήματα οδήγησης. Αλλά δεν το ακολουθούν όλοι οι οδηγοί. Η οδήγηση με ταχύτητα χαμηλότερη ή μεγαλύτερη από την ταχύτητα της υπόλοιπης κυκλοφορίας είναι επικίνδυνη καθώς μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα. Γι ‘αυτό, όταν επιλέγετε την ταχύτητά σας, θα πρέπει πρώτα να λάβετε υπόψη την πυκνότητα της κυκλοφορίας.

6. Κρατήστε τα χέρια σας στο τιμόνι στη σωστή θέση.

Για χρόνια, οι δάσκαλοι οδήγησης έλεγαν στους μαθητές τους να κρατήσουν τα χέρια τους στο τιμόνι στις θέσεις 10 και 2 (όπως σε ένα ρολόι). Αλλά τα τελευταία χρόνια, οι εκπαιδευτές συμβουλεύουν να κρατάτε τα χέρια σας στο 9 και 3 ή 8 και 4. Αυτό σας παρέχει καλύτερο έλεγχο κατά την οδήγηση. Είναι επίσης η πιο βολική θέση για να κρατάτε τα χέρια σας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

5. Ελέγξτε τις ανοιχτές και κλειστές στροφές.

Σε περιπτώσεις που το όχημα ξεφεύγει και παίρνει ανοιχτή στροφή, τα εμπρός ελαστικά χάνουν την πρόσφυση στην επιφάνεια του δρόμου ενώ γυρίζουν λόγω της ταχύτητας επιτάχυνσης. Σε περιπτώσεις κλειστής στροφής, το ίδιο συμβαίνει και με τα πίσω ελαστικά. Εάν οδηγείτε σε βρεγμένο δρόμο, μην επιταχύνετε πάρα πολύ. Η οδήγηση με μέτρια ταχύτητα θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τις περισσότερες περιπτώσεις  που θα ξεφύγετε παίρνοντας ανοιχτή η κλειστή στροφή. Προσοχή: Σε αυτές τις περιπτώσεις μην αφήσετε ποτέ το πεντάλ φρένου η τον συμπλέκτη απότομα.

4. Σταθμεύστε με ακρίβεια.

Αν μπορείτε να παρκάρετε παράλληλα τέλεια, δεν θα φοβηθείτε από γεμάτους χώρους στάθμευσης. Επιπλέον, θα είστε πιο σίγουροι όταν οδηγείτε με την όπισθεν. Οι αισθητήρες στάθμευσης (ή parktronics) μπορούν να σας βοηθήσουν πολύ. Μπορούν να φανούν χρήσιμοι τόσο στις κινήσεις μπροστά όσο και στην όπισθεν.

3. Χρησιμοποιήστε το χειρόφρενο για να πραγματοποιήσετε μια στροφή με χειρόφρενο.

Αυτή η τεχνική, όπως το φρενάρισμα με το αριστερό πόδι, απαιτεί εξάσκηση. Και πάλι, μπορεί να σας βοηθήσει μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή εάν πρέπει να εκτελέσετε μια απότομη γρήγορη στροφή το χειμώνα. Μην το κάνετε όμως σε ξηρή άσφαλτο αν δεν θέλετε να εκθέσετε τα ελαστικά σε πρόωρη φθορά.

2. Χρησιμοποιήστε την τεχνική με την φτέρνα και τις μύτες.

Η αίσθηση αυτής της τεχνικής συνίσταται στην αλλαγή μια υψηλότερης ταχύτητας σε μια χαμηλότερη, πατώντας το πεντάλ του γκαζιού με τη φτέρνα σας και το φρένο με τις μύτες του ποδιού σας την ίδια στιγμή. Μειώνει τον απαιτούμενο χρόνο για τη μετατόπιση των γραναζιών, αποτρέπει την εκφόρτωση των πίσω τροχών και επιτρέπει γρήγορη και ομαλή αλλαγή πριν από τη στροφή.

1. Ρυθμίστε τους καθρέφτες για να εξαλείψετε τα τυφλά σημεία.

Εάν οι πλευρικοί καθρέφτες αντανακλούν κυρίως τις πλευρές του αυτοκινήτου σας, σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιείτε σωστά όλες τις ανακλαστικές επιφάνειες. Για να ρυθμίσετε σωστά τους καθρέφτες, πρέπει να θυμάστε κάποιες απλές θέσεις: Ο καθρέφτης πρέπει να αντικατοπτρίζει μόνο το ένα τέταρτο του αυτοκινήτου (μέρος του πίσω τμήματος του). Ο καθρέπτης του συνοδηγού, όπως και του οδηγού, πρέπει να αντικατοπτρίζει μόνο το οπίσθιο τέταρτο του αυτοκινήτου. Ο καθρέφτης του παρμπρίζ  πρέπει να αντικατοπτρίζει το πίσω παράθυρο στο κέντρο του.

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ