-

Οι Ελληνες μαραγκοί που πειραματίζονται με το design -Ξύλινα ποδήλατα και γυαλιά ηλίου [εικόνες]

Οταν είδαν την τέχνη τους να χάνεται και τις δουλειές τους να μειώνονται λόγω της οικονομική κρίσης, πολλοί νέοι τεχνίτες και μαραγκοί πειραματίστηκαν με την ξυλουργική και έφτιαξαν πραγματικά κομψοτεχνήματα.

Τα παιδιά της οικογένειας Κατάκη, δυο εκ των οποίων μαραγκοί,  βρίσκονται πίσω από την ελληνική εταιρεία κατασκευής ξύλινων σκελετών γυαλιών Maragu.

Η ιδέα ξεκίνησε με αφορμή την τάση που υπάρχει στην παγκόσμια αγορά για χειροποίητα και limited edition είδη μόδας, όπως ρούχα παπούτσια και αξεσουάρ. «Η τέχνη του μαραγκού θεωρήθηκε περιττή πολυτέλεια κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ελλάδα» δήλωσε στο «Βήμα» ο Θωμάς Κατάκης.

«Ως εκ τούτου η προσπάθεια ήταν να δημιουργηθεί ένα προϊόν εξαγωγικό το οποίο λειτούργησε με τη σειρά του ως διέξοδος στην οικονομική κρίση της χώρας μας. Γι αυτό τον σκοπό μεταγγίσαμε στο παραδοσιακό επάγγελμα του μαραγκού ικανότητες design και στρατηγικής επικοινωνία» ανέφερε.


Παράλληλα δυο άλλα αδέλφια, ο Γιώργος και Αργύρης Λεκοβίτσης από τη Θεσσαλονίκη, μαραγκοί στο επάγγελμα, κατασκεύασαν τον πρώτο ξύλινο σκελετό ποδηλάτου και κάνουν εξαγωγές στην Γερμανία και την Αυστρία.

Τα ποδήλατα με το ξύλινο ευλύγιστο και ανθεκτικό σκελετό εμφανίστηκαν στην αγορά το 2014 και σύμφωνα με τα δυο αδέλφια είναι γερά, απορροφούν τους κραδασμούς, είναι χειροποίητα και κοστίζουν από 1800 ευρώ.

«Δεν έχουμε προσπαθήσει να προωθήσουμε τα ποδήλατα στην Ελλάδα, διότι φοβόμαστε την κρίση. Οταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην χώρα μας, θα κινηθούμε και τοπικά» επισημαίνει ο επιχειρηματίας Γιώργος Λεκοβίτσης και προσθέτει: «Αν και προχωράμε με αργά βήματα, φαίνεται ότι πιάνουν τόπο και αποδίδουν. Είμαστε ικανοποιημένοι και στοχεύουμε να επεκταθούμε και σε άλλες χώρες της Ευρώπης».

Πηγή: iefimerida.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ