Ενημερωτική εκστρατεία για τα οφέλη του εμβολιασμού από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Οι εμβολιασμοί προλαμβάνουν κάθε χρόνο 2-3 εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο

Ανοχύρωτο απέναντι σε λοιμώδη μεταδοτικά νοσήματα είναι ένα στα πέντε Ελληνόπουλα, ενώ χωρίς εμβολιαστική ασπίδα βρίσκονται και πολλοί ενήλικες στη χώρα μας. «Μαύρη τρύπα» αποδεικνύεται η έλλειψη γνώσης σχετικά με τον εμβολιασμό καθώς οι ενήλικες επιλέγουν συνειδητά να μην εμβολιαστούν οι ίδιοι ή να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Με αυτό το… σκούρο φόντο διεξάγεται η ενημερωτική εκστρατεία για τα οφέλη του εμβολιασμού, με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εμβολιασμών, από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
 
«Οι εμβολιασμοί προλαμβάνουν κάθε χρόνο 2-3 εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο. Χωρίς εμβόλια, η παγκόσμια εξάλειψη της ευλογιάς και η εξάλειψη της πολιομυελίτιδας και της ιλαράς από πολλές περιοχές του κόσμου θα ήταν αδύνατη» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ.
 
«Ο εμβολιασμός προστατεύει από νοσήματα όπως διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, ανεμευλογιά, μηνιγγιτιδοκοκκικές και πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, πολιομυελίτιδα, γαστρεντερίτιδα από ρότα ιό, ηπατίτιδα Α και Β, λοιμώξεις από HPV και γρίπη. Πριν την εφαρμογή των συνιστώμενων εμβολιασμών στα παιδιά, τα μεταδιδόμενα νοσήματα αποτελούσαν την κύρια αιτία θανάτου κατά την παιδική ηλικία σε παγκόσμιο επίπεδο. Νέα, βελτιωμένα εμβόλια είναι τώρα διαθέσιμα για να προστατεύσουν όχι μόνο τα παιδιά αλλά και τους εφήβους και ενήλικες. Ωστόσο, 1 στα 5 παιδιά, και πολλοί ενήλικες, είναι ανεμβολίαστοι» υπογραμμίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ.
 
Ο αρμόδιος φορέας υπογραμμίζει ακόμη ότι οι εμβολιασμοί γίνονται σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών / Εφήβων / Ενηλίκων, όπως αυτό διαμορφώνεται κάθε φορά από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Τα εμβόλια που συμπεριλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών χορηγούνται δωρεάν, τόσο στους ασφαλισμένους πολίτες, μέσω του Ασφαλιστικού τους Φορέα, όσο και στους άπορους και ανασφάλιστους, μέσω του Υπουργείου Υγείας.
 
Αναγκαίος ο εμβολιασμός γιατρών και νοσηλευτών
Οι εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό) βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για έκθεση σε λοιμογόνους παράγοντες που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών τους και κυρίως αυτών που ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσηση ή και θάνατο (π.χ. νεογνά και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα). Για τους λόγους αυτούς, συστήνεται ο εμβολιασμός των εργαζομένων σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, ως μέσο για την προαγωγή της υγειονομικής ασφάλειας στους χώρους αυτούς, με στόχο της προστασία των εργαζομένων και έμμεσα των ασθενών.

Στη χώρα μας συστήνεται ο εμβολιασμός των εργαζομένων σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας κατά της ηπατίτιδας Β και της ηπατίτιδας Α (σε παιδίατρους και λοιμωξιολόγους), της εποχικής γρίπης, της ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς, κατά της διφθερίτιδας-τετάνου, και κατά περίπτωση κατά του μηνιγγιτιδοκόκκου.
 
Επιπλέον, για την προστασία της υγείας των ευπαθών κοινωνικών ομάδων με μειωμένη προσβασιμότητα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (μετανάστες χωρίς έγγραφα, πρόσφυγες, αθίγγανοι), το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. με τις κινητές μονάδες του και σε συνεργασία με τα Ιατροκοινωνικά Κέντρα Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων αλλά και μέσα στα ιατρεία των Κέντρων Κράτησης μεταναστών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, με τη βοήθεια Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, πραγματοποιεί ετησίως χιλιάδες δόσεις βασικών εμβολίων σε ευπαθείς πληθυσμούς.
 
Ενημερωτικές δράσεις 
Κάθε χρόνο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αφιερώνει την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου στα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα σχετικά με τη σπουδαιότητα του εμβολιασμού, ως μία από τις πιο αποτελεσματικές προληπτικές παρεμβάσεις της ιατρικής επιστήμης. Στο πλαίσιο αυτό εξειδικευμένο προσωπικό του ΚΕΕΛΠΝΟ θα βρίσκεται σε ειδικά διαμορφωμένα stands: 

– Στην Αθήνα: Σταθμός ΗΣΑΠ Αμαρουσίου, την Πέμπτη 24 Απριλίου 2014 από 10:00-15:00.

– Στη Θεσσαλονίκη: Πλατεία Αριστοτέλους, τη Δευτέρα 28 Απριλίου 2014 από 10:00-16:00.
 
Η φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού -με κεντρικό θέμα τη «Διά Βίου Ανοσοποίηση» – προβάλει τα οφέλη του εμβολιασμού σε όλη τη διάρκεια της ζωής, από τη νηπιακή ηλικία μέχρι το γήρας. Ενθαρρύνει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να ενημερωθούν και να συμβουλευτούν τον ιατρό τους σχετικά με τα διαθέσιμα εμβόλια, να ελέγξουν την εμβολιαστική τους κατάσταση, στη χώρα τους αλλά και πριν ταξιδέψουν, σύμφωνα με τις συστάσεις των αρμόδιων φορέων και των ειδικών, και να εμβολιαστούν με τα απαιτούμενα εμβόλια.
To διαβάσαμε στο protothema.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ