Επιφυλάξεις Γραφείου Προϋπολογισμού για το πρωτογενές πλεόνασμα

Έντονες επιφυλάξεις για τη δυνατότητα να επιτευχθούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα που προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο 2015-2018 εκφράζει, στην έκθεσή του, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

Τις επιφυλάξεις του σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα και τη διατήρησή του σε υψηλά επίπεδα τα επόμενα χρόνια εκφράζει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην τριμηνιαία έκθεσή του (διαβάστε ολόκληρη την έκθεση εδώ).

Όπως σημειώνει, λίγες χώρες κατάφεραν να διατηρήσουν πρωτογενή πλεονάσματα για μεγάλες χρονικές περιόδους. «Συγκριτική ανάλυση από σχετική μελέτη του ΔΝΤ δείχνει ότι τίθεται ένα γενικότερο ζήτημα όσον αφορά στη διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων. Υπάρχουν μόνο λίγα παραδείγματα που αναπτυγμένες χώρες (π.χ. η πετρελαιοπαραγωγός Νορβηγία) ήταν σε θέση να διατηρήσουν πρωτογενή πλεονάσματα για μεγάλες χρονικές περιόδους και πάντως ο μέσος όρος αυτών των πλεονασμάτων ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν 3,1%, πολύ χαμηλότερος από αυτούς που εκτιμώνται τόσο στο ΜΠΔΣ 2015-18 όσο και στους υπολογισμούς της τρόικας (ιδιαίτερα για την περίοδο μετά το 2015)», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρει πολλά θα εξαρτηθούν από τους ρυθμούς μεγέθυνσης και από την επιστροφή στην ανάπτυξη. «Αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα μπορούν να επιτευχθούν είτε με περαιτέρω μείωση των κρατικών δαπανών, είτε με αύξηση των φορολογικών εσόδων», προσθέτει.

Σημειώνεται πως το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-18, που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα 2,3% το 2014 και 2,5% το 2015, και 3,5 % το 2016. Τέλος, για το 2017 και για το 2018 αναμένονται πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 9,4 δισ. ευρώ και 11,5 δισ. ευρώ ή 4,6 % και 5,3% του ΑΕΠ αντιστοίχως.

Πηγή: voria.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ