-
Στα ‘80s και τα ‘90s τα video games βρίσκονταν ακόμα σε «βρεφικό» στάδιο, όπως και το internet, ενώ όσον αφορά τα smartphones ούτε λόγος, με τη μόνη διασκέδαση που μπορούσαν να παρέχουν τότε οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας να είναι το… φιδάκι στα πρωτοποριακά για την εποχή τους κινητά της Nokia.
Ως εκ τούτου έφηβοι και νέοι όταν μαζεύονταν σε σπίτια ή και σε καφέ ήταν μοιραίο να γίνουν φαν των επιτραπέζιων παιχνιδιών.
Αγαπημένο δώρο την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά και κλασικό δώρο γενεθλίων από γονείς, θείους κτλ, το επιτραπέζιο παιχνίδι μεσουρανούσε στις δεκαετίες του 1980 και του 1990.
Οι επιλογές άπειρες, με κάποια από τα παιχνίδια να θεωρούνται «πουλέν» ακόμα και σήμερα, ενώ δεν είναι λίγα αυτά που θεωρούνται κλασικά και βρίσκονται σε κάθε παιδικό δωμάτιο.
Πάμε να δούμε σε αυτή τη νοσταλγική περιήγηση, τα ταμπλό που ρίξαμε ζάρια, κουνήσαμε πιόνια και πετάξαμε με νεύρο τις κάρτες από τα χέρια μας όταν δεν μας πήγαινε η τύχη.
Hotel
Στο μυαλό αυτού που δημιούργησε αυτό το παιχνίδι ήταν απλά να κάνει μια «δυνατή» διασκευή της Monopoly. Και τα κατάφερε δεόντως. Ένας δρόμος γεμάτος πολυτελή ξενοδοχεία, που έπρεπε να αγοράσεις και να κυριαρχήσεις στην ξενοδοχειακή αγορά. Ας μη γελιόμαστε βέβαια, εάν κατάφερνες να υψώσεις τους ουρανοξύστες του εμβληματικού President και έβαζες τις εισόδους στο δρόμο, ξεπαράδιαζες με συνοπτικές διαδικασίες τους αντιπάλους σου που αρκέστηκαν σε Wakkiki, L’ Etoile και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις.
Hero Quest
Ένα φουλ αγορίστικο παιχνίδι, που για τους μυημένους όταν ήρθε στη μόδα ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών», εμφάνισαν ένα σαρδόνιο χαμόγελο στα χείλη. Νάνος, Στοιχειό, Βάρβαρος και το «λιμό» ο Μάγος πάλευαν με δαίμονες, καλικάντζαρους και άλλα θηρία προκειμένου να φτάσουν στη νίκη επί του κακού μάγου. Η απόλυτη παιχνιδάρα με μινιατούρες βασισμένες στη μυθολογία της μεσαιωνικής Αγγλίας, επικές αποστολές και μάχες μέχρις εσχάτων. Θεϊκό το γεγονός ότι ένας παίκτης έπαιζε τον άρχοντα του σκότους έναντι των τεσσάρων καλών παικτών.Ωστόσο αυτό που τρέλανε κόσμο κανονικά ήταν οι επεκτάσεις του παιχνιδιού κάτι που στη συνέχεια μιμήθηκαν τα video games με τα sequels.
Κάστρα και Πολιορκητές
Εδώ πρέπει να μιλάμε για όσκαρ διαφήμισης, αλλά όσον αφορά το παιχνίδι μπορούμε να μιλάμε για χρυσό βατόμουρο. Το άκρως παραπλανητικό σποτάκι έκανε τη φαντασία των παιδιών να καλπάζει αφού πίστευαν ότι θα μεταφερθούν στον μεσαίωνα και τις ηρωικές μάχες. Όπως ήταν λογικό αποτελούσε «must» δώρο στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ωστόσο η απογοήτευση ερχόταν μόλις άνοιγε το κουτί και ο αρχικά ενθουσιασμένος πιτσιρικάς έβλεπε ένα κακοφτιαγμένο χαρτονένιο ταμπλό, πλαστικά ομοιώματα της πλάκας, ενώ υπήρχαν και τύπου επεκτάσεις που σήμαινε ότι τα παιδιά έπρεπε να πείσουν τους γονείς να βγάλουν και άλλα πεντοχίλιαρα από το πορτοφόλι τους.
Ghost Castle-Το Κάστρο των Φαντασμάτων
Οι δημιουργοί του ουσιαστικά μετουσίωσαν ένα θρίλερ σε παιχνίδι, με απίστευτο gameplay για την εποχή του, όπου πάνω στο ταμπλό τοποθετούνταν ένα ολόκληρο στοιχειωμένο κάστρο. Δυστυχώς το σενάριο μετά από πολλές γύρες παρέμενε μονότονο και έτσι ένα θρίλερ με επαναλήψεις παύει να είναι θρίλερ μιας και χάνει τη σασπένς του. Παρά τη θεαματική είσοδο του στα καταστήματα παιχνιδιών πλέον μπορεί σήμερα να το βρει κανείς μόνο μέσω συλλεκτών.
Cluedo
Σήμερα έχει βγει μέχρι και σε έκδοση τσέπης, αλλά για την εποχή του ήταν αρκετά πρωτοποριακό. Μυστήριο μέχρις εσχάτων για να βρούμε το δολοφόνο, σημειώσεις… κανονική σπαζοκεφαλιά. Σίγουρα αποτέλεσε σχολείο για πολλούς αξιωματικούς της αστυνομίας στο ανθρωποκτονιών, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο δάκτυλο… Νικολούλη.
Trivial Pursuit
Εντάξει, τι να λέμε τώρα όταν βγήκε απλά έσβησε οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι γνώσεων. Έγινε μέχρι και παιχνίδι στα αφής οθόνης που σάρωσαν στα τέλη της δεκαετίας ’90-αρχές ’00. Στα του αγώνα τώρα, μιλάμε για παιχνίδι που έπρεπε να είχες εγκατεστημένο σκληρό στο μυαλό σου με όλες τις πληροφορίες για να κερδίσεις. Ακόμα και σήμερα, όπου έχουν βγει δεκάδες θεματικές εκδόσεις ερωτοαπαντήσεων, οι παρέες επιλέγουν να παίξουν σε ομάδες αφενός για να μην ξεφτυλίζονται ορισμένοι παίκτες και αφετέρου για να ρολάρει γρήγορα και με σασπένς το παιχνίδι.
Κερδίστε Χάνοντας
Την εποχή που ήταν της μόδας τα παιχνίδια με ψεύτικα χαρτονομίσματα όπου προσπαθούσες να βγάλεις τα περισσότερα, ήρθε ένα παιχνίδι που σίγουρα σχεδιάστηκε από επιτροπή μέσα στο ΠΑΣΟΚ της παλιάς καλής εποχής. Το «Κερδίστε Χάνοντας» ήταν το απόλυτο παιχνίδι ξοδέματος, έπρεπε να φαλιρίσεις για να κερδίσεις και σε αυτό βοηθούσαν όλοι οι πιθανοί τρόποι(καζίνο, ψώνια, ακριβά ξενοδοχεία, χρηματιστήριο, επενδύσεις) εκτός από τα μπουζούκια που απόρησαν πολλοί γιατί δεν υπήρχαν.
Jenga
Παιχνίδι που απευθυνόταν κυρίως σε όσους είχαν στόχο το πολυτεχνείο και το τμήμα πολιτικών μηχανικών. Κλασικό πια παιχνίδι που το βρίσκεις παντού και σήμερα σε δεκάδες εκδοχές, με την πρώτη κλασική με τα ξύλινα τουβλάκια και τον πύργο που δεν έπρεπε να πέσει να στοιχειώνει τα παιδικά όνειρα πολλών από εμάς.
Μάντεψε ποιος
Είναι αλήθεια ότι απευθυνόταν σε πιο μικρές ηλικίες, αφού οι μεγαλύτεροι το βαριόνταν. Δύο παίκτες ο ένας έψαχνε το επιλεγμένο πρόσωπο του άλλου μέσα από ερωτήσεις μεταξύ διαφόρων άλλων προσώπων. Κάτι σε μια σύγχρονη εκδοχή του «Σ’ έχω δει κάπου σε ξέρω».
Taboo
Μια λέξη μπορούσε να το χαρακτηρίσει: Γέλιο. Περιττό να μπούμε στη διαδικασία να το εξηγήσουμε αφού όποιος πει ότι δεν γνωρίζει τους κανόνες μάλλον ζούσε σε σπηλιά με αρκούδες. Ακόμα και να μην παίζεις το εν λόγω παιχνίδι και μόνο οι ιστορίες που έχει να πει ο καθένας για αυτό αρκούν για να περάσεις ένα ωραίο βράδυ σε διάλειμμα μαραθωνίου «Game of Thrones». Υ.Γ. Φουλ cult διαφήμιση με Κατερίνα Γιουλάκη.
Σκορ 4
Φαινόταν παιδικό εξαρχής, αλλά μπορούσε να παιχθεί από τον οποιονδήποτε. Ουσιαστικά επρόκειτο για μια σύγχρονη εκδοχή της τρίλιζας, με μάρκες κίτρινες και κόκκινες. Σκοπός του παιχνιδιού ήταν να συνδέσεις στην ειδική κατασκευή τέσσερις μάρκες συνεχόμενες ώστε να κερδίσεις. Μάλιστα υπήρχαν και διάφορες τεχνικές αποπροσανατολισμού του αντιπάλου ώστε να πετύχεις το σκορ 4.
Scrabble
Άλλο ένα παιχνίδι όπου διεξάγονται ακόμα και Ολυμπιάδες για χάρη του. Αγαπημένο για όσους έκρυβαν μέσα τους έναν μικρό Μπαμπινιώτη, με λίγη μαεστρία στο να διαχειριστείς γράμματα και χώρο. Το παίζει κανείς πλέον άνετα στο internet.
Monopoly
Πιο κλασικό… πεθαίνεις. Παιχνίδι με φανατικούς υποστηρικτές, γοήτευε και γοητεύει τους ρισκαδόρους wannabe επενδυτές με ένα gameplay πολλών γύρων που πρέπει να ζυγίσεις την κάθε σου κίνηση. Ίσως το παιχνίδι με τις περισσότερες εκδόσεις ever, με ποδοσφαιρικές ομάδες, πόλεις, γεγονότα να προσαρμόζουν αυτά που θέλουν στο παιχνίδι. Χαρακτηριστικά για τη Θεσσαλονίκη, το παιχνίδι προσαρμοσμένο στα δεδομένα της πόλης, αλλά και του ΠΑΟΚ, με την ασπρόμαυρη ΠΑΕ να κυκλοφορεί τη δική της εκδοχή.
Pictionary
Ελληνιστί ζωγραφομαχίες, όπως έλεγε και στην απίστευτη διαφήμιση ο Γιάννης Ζουγανέλης. Σε μια κάρτα ανέγραφε τι έπρεπε να ζωγραφίσεις και αφού έκανες την καλλιτεχνιά σου οι υπόλοιποι έπρεπε να μαντέψουν τι έκανες. Το γέλιο (συνήθως) έπεφτε σύννεφο.
Τα… στρατηγικής
Δεν θα μπορούσαν παρά να αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία τα παιχνίδια στρατηγικής, που είχαν και έχουν πολλούς φαν ακόμα και σήμερα. Πολλοί φανατικοί των δεκαετιών του ’80 και του ’90 έχουν μεταπηδήσει πλέον ως ενήλικες στα διαδικτυακά games στρατηγικής.
Ναυμαχία
Ένα από τα πιο κλασικά παιχνίδια στρατηγικής όπου προσπαθούσες να μαντέψεις που τοποθέτησε τον στόλο του με τα πέντε πλοία ο αντίπαλος σου. Έδινε συντεταγμένες και ο αντίπαλος σου έλεγε εάν βρήκε πλοίο ή θάλασσα με τη βολή που έριχνες βάσει των συντεταγμένων. Παιχνίδι και σε μορφή pocket πλέον, ενώ παίζεται και στο διαδίκτυο.
Statego
Παιχνίδι βγαλμένο από τη mentalite του σκακιού, όπου προσπαθείς να πάρεις τη σημαία του αντιπάλου σου υπό την προϋπόθεση να επικρατήσεις του στρατού του που αποτελείται από 40 πιόνια, μπλε και κόκκινα. Ένα παιχνίδι που πλέον παίζεται με ομάδες διεθνώς και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή στους μυημένους της στρατηγικής.
Risk
Αγαπημένο παιχνίδι όσων είχαν τον “ιμπεριαλισμό” στο αίμα τους, όπως θα ακούγαμε σε αντιαμερικανική διαδήλωση του ΚΚΕ. Σκοπός του παιχνιδιού να κατακτήσεις τον κόσμο, που είναι και το ταμπλό του παιχνιδιού. Επιλέγεις την περιοχή που θέλεις να επιτεθείς εάν φυσικά έχεις αρκετά στρατεύματα ή περισσότερα από τον αντίπαλο με σκοπό να την κερδίσεις σε μια μάχη με την καλύτερη ζαριά. Σε κάθε γύρο παίρνεις και ενισχύσεις που σας αυξάνουν την δύναμη πυρός.
(Επιτραπέζια) Πολιορκία
Απαύγασμα της δημιουργικότητας το συγκεκριμένο παιχνίδι που βέβαια χρειαζόταν ένα ολόκληρο δωμάτιο για να παιχθεί λόγω του στησίματος του. Δεν μιλάμε τόσο βέβαια για παιχνίδι στρατηγικής, όσο… ευστοχίας αφού ο παίκτης του κάστρου και ο πολιορκητής προσπαθούσαν να πετύχουν ο ένας τον άλλον με καταπέλτες, κανόνια και βαλίστρες. Στόχος να επικρατήσεις σκοτώνοντας όλους τους στρατιώτες και τον στρατηγό του αντιπάλου.