Έρχεται ο νέος φόρος ακινήτων

Η οκταμελής Επιτροπή θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της- δηλαδή να παραδώσει τα σχέδια των αναγκαίων Υπουργικών Αποφάσεων- έως το τέλος Μαΐου

Στην τελικά ευθεία μπαίνει η αποστολή των ειδικών εκκαθαριστικών από τον Ιούνιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Ήδη ειδική επιτροπή έχει αναλάβει την επεξεργασία των αναγκαίων υπουργικών αποφάσεων.

Σύμφωνα με το iefimerida, όπως ορίζεται στη σχετική απόφαση του Χρήστου Σταϊκούρα, η οκταμελής Επιτροπή που θα λειτουργεί στο ΓΛΚ, θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της- δηλαδή να παραδώσει τα σχέδια των αναγκαίων Υπουργικών Αποφάσεων- έως το τέλος Μαΐου.

Η κυβέρνηση πάντως από τον νέο φόρο εκτιμά ότι θα βάλει στα κρατικά ταμεία τουλάχιστον 2,650 δισ ευρώ, που θα πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος Δεκεμβρίου. Ο αποκαλούμενος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας ακινήτων αποτελεί ουσιαστικά έναν συνδυασμό φόρου ανά τετραγωνικό με μια παραλλαγή του ΦΑΠ.

Ο κύριος φόρος για τα κτίρια κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ/τ.μ. όντας μειωμένος κατά 16% μεσοσταθμικά από το Έκτακτο Τέλος, ενώ απαλλάσσονται πλήρως τα αγροτικά κτίσματα. Στα οικόπεδα κυμαίνεται από 3 έως 9.000 ευρώ/στρέμμα, όντας μειωμένος κατά 83% μεσοσταθμικά από το σχέδιο του Ενιαίου Φόρου.

Στα αγροτεμάχια ο βασικός φόρος είναι 1 ευρώ/στρέμμα και 2 ευρώ/στρέμμα για τα όλα καλλιεργούμενα, ενώ διαμορφώνεται στα 2,2 ευρώ/στρέμμα για τα αρδευόμενα. Ο συμπληρωματικός φόρος, δηλαδή ο νέος ΦΑΠ, δεν επιβάλλεται στα αγροτεμάχια και προβλέπει ατομικό αφορολόγητο 300.000 ευρώ. Ο πρώτος συντελεστής είναι 0,1%, ενώ ο ανώτατος συντελεστής είναι 1% αντί 2% για περιουσίες πάνω από 800 χιλιάδες ευρώ και πάνω.
 

Πηγή: voria.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ