«Εξοργισμένη» η Μισέλ Ομπάμα από την απαγωγή των μαθητριών στη Νιγηρία

Αμερικανοί και βρετανοί εμπειρογνώμονες έφθασαν χθες στη Νιγηρία για να συμμετάσχουν στις έρευνες για την απελευθέρωση των μαθητριών καθώς η κυβέρνηση της Νιγηρίας κατηγορείται για αργοπορημένη αντίδραση

Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα ανέλαβε σήμερα να εκφωνήσει το εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό μήνυμα του συζύγου της Μπαράκ Ομπάμα για να εκφράσει την οργή της για την απαγωγή περίπου 200 μαθητριών στη Νιγηρία.

«Οπως εκατομμύρια άνθρωποι στην υφήλιο, ο σύζυγός μου κι εγώ είμαστε εξοργισμένοι και συντετριμμένοι για την απαγωγή περισσοτέρων από 200 μαθητριών στη Νιγηρία από τους κοιτώνες του σχολείου τους μέσα στη νύχτα», είπε η Μισέλ Ομπάμα.

«Αυτή η παράλογη πράξη διαπράχθηκε από μία τρομοκρατική οργάνωση, αποφασισμένη να κρατήσει αυτά τα κορίτσια μακριά από την εκπαίδευση– ενήλικες άνδρες επιχειρούν να καταστείλουν τις επιθυμίες νεαρών κοριτσιών».

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν δήλωσε την Παρασκευή ότι θεωρεί πως τα κορίτσια που απήχθησαν από την ένοπλη ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ βρίσκονται ακόμη στη χώρα.

Οι μαθήτριες απήχθησαν στις 14 Απριλίου από το σχολείο όπου φοιτούσαν ως εσωτερικές στην πόλη Τσιμπόκ κοντά στην πολιτεία Μπόρνο της βόρειας Νιγηρίας, στα σύνορα με το Καμερούν, την ώρα που έδιναν γραπτές εξετάσεις. Πενήντα από αυτές κατάφεραν να δραπετεύσουν, αλλά περισσότερες από 200 εξακολουθούν να κρατούνται.

Αμερικανοί και βρετανοί εμπειρογνώμονες έφθασαν χθες στη Νιγηρία για να συμμετάσχουν στις έρευνες για την απελευθέρωση των μαθητριών καθώς η κυβέρνηση της Νιγηρίας κατηγορείται για αργοπορημένη αντίδραση.

«Θέλω να γνωρίζετε ότι ο Μπαράκ έχει καθοδηγήσει την κυβέρνησή μας να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Νιγηρίας να βρεθούν αυτά τα κορίτσια και να επιστραφούν στα σπίτια τους. Σε αυτά τα κορίτσια ο Μπαράκ κι εγώ βλέπουμε τις ίδιες μας τις κόρες. Βλέπουμε τις ελπίδες τους, τα όνειρά τους και μπορούμε να φανταστούμε την αγωνία που περνούν αυτή τη στιγμή οι γονείς τους», είπε η Ομπάμα.

Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ επισήμανε ότι το σχολείο απ΄όπου απήχθησαν οι μαθήτριες είχε κλείσει πρόσφατα εξαιτία τρομοκρατικών απειλών, αλλά τα κορίτσια επέμεναν να επιστρέψουν εκεί για να δώσουν εξετάσεις.

«Ήταν τόσο αποφασισμένες να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο της εκπαίδευσής τους…τόσο αποφασισμένες να αποκτήσουν κάποια μέρα μία καριέρα και να κάνουν τις οικογένειές τους και τις κοινότητές τους υπερήφανες. Και αυτό που συνέβη στη Νιγηρία δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Είναι μία ιστορία που επαναλαμβάνεται καθημερινά καθώς κορίτσια σε όλο τον κόσμο θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να διεκδικήσουν τις φιλοδοξίες τους», κατέληξε η ίδια.
ΜΜ

Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ