Γαλλία: Μόνο το 51% θεωρεί θετικό το γεγονός ότι η χώρα ανήκει στην ΕΕ

Δημοκρατικοί, Οικολόγοι, Σοσιαλιστές και συνταξιούχοι οι πιο φιλοευρωπαίοι – Ακροδεξιοί, οπαδί του Αριστερού Μετώπου και εργάτες οι πιο ευρωσκεπτικιστές

Μόνο το 51% των Γάλλων θεωρεί θετικό το γεγονός ότι η χώρα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ποσοστό σταθερό σε σχέση με πέρυσι (52%), όμως σε πτώση σε σχέση με το 2004 (67%), σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του Ινστιτούτου CSA/BFMTV/Groupe Nice-Matin που δημοσιεύθηκε το απόγευμα της Πέμπτης.

Για το 42% των Γάλλων το γεγονός ότι η χώρα τους ανήκει στην ΕΕ είναι «μάλλον θετικό» και για το 9% «πολύ θετικό». Το 28% των ερωτηθέντων θεωρεί αντίθετα ότι είναι «μάλλον κακό» και το 10% «πολύ κακό», ενώ ένα 11% δεν απάντησε.

Ο σκεπτικισμός απέναντι στην ΕΕ είναι μεγαλύτερος μεταξύ των λιγότερο προνομιούχων ομάδων όπως αυτή των εργατών, μεταξύ των οποίων μόνο το 30% εκτιμά ότι είναι θετική η παρουσία της χώρας στην Ένωση. Αντίθετα η υποστήριξη προς την ΕΕ είναι μεγαλύτερη μεταξύ των στελεχών εταιρειών (78%) και των συνταξιούχων (62%).

Οι πιο φίλα προσκείμενοι στην ΕΕ εμφανίζονται οι υποστηρικτές του κεντρώου Δημοκρατικού Κινήματος (MoDem, 81%) και ακολουθούν αυτοί των Οικολόγων (79%), των Σοσιαλιστών (73%) και τέλος αυτοί του συντηρητικού κόμματος Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP, 63%). Αντίθετα πιο ευρωσκεπτικιστές είναι οι υποστηρικτές του Αριστερού Μετώπου (37%) και του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (12%).

Το βασικό συναίσθημα που προκαλεί η ΕΕ είναι για σχεδόν έναν στους δύο ερωτηθέντες είναι η ανησυχία (48%), ενώ μόνο το 18% δηλώνει ότι έχει εμπιστοσύνη στην Ένωση και το 2% ότι είναι «ενθουσιώδες», με το 13% να είναι «αδιάφορο» και το 10% «εχθρικό» προς την ΕΕ.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τις 22 ως τις 24 Απριλίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.048 ανθρώπων άνω των 18 ετών.
Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ