-

Για πιθανή επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία προειδοποίησε ο Κέρι

Προειδοποίησε τη Μόσχα ότι «το περιθώριο για να αλλάξει την πορεία της στενεύει»

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, άφησε την Πέμπτη να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι πολύ κοντά στο να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι τα χρονικά περιθώρια για να αλλάξει η Μόσχα πορεία σε σχέση με την κρίση στην Ουκρανία, εξαντλούνται.

Στα ασυνήθιστα επικριτικά σχόλια που έκανε, ο Κέρι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τεχνάσματα προπαγάνδας προκειμένου να καλύψει, όπως το χαρακτήρισε, αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία: να αποσταθεροποιήσει την περιοχή αυτή και να υπονομεύσει τις ουκρανικές εκλογές που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν τον επόμενο μήνα.

«Τα περιθώρια για να αλλάξει πορεία στενεύουν», δήλωσε στους δημοσιογράφους, επαναλαμβάνοντας ότι οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες να επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία εάν ο πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν δεν μεταβάλλει την πολιτική του.

«Εάν η Ρωσία επιλέξει την δίοδο της αποκλιμάκωσης… όλοι μας θα χαιρετήσουμε αυτό το βήμα. Ωστόσο, εάν η Ρωσία δεν πράξει κάτι τέτοιο, θα επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις προς τη χώρα αυτή», είπε. «Θα είναι ένα ακριβό λάθος».

Βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα μεταξύ των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γενεύη, οι παράνομες ένοπλες ομάδες πρέπει να αφοπλιστούν, συμπεριλαμβανομένων των ανταρτών που έχουν καταλάβει περίπου 12 κτίρια στα ανατολικά της Ουκρανίας, όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός ρωσόφωνων.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι αντάρτες δεν έχουν δείξει κανένα σημάδι ότι προτίθενται να υποχωρήσουν. Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, κατηγόρησε τη Ρωσία για την αποτυχία της να συμμορφωθεί με τους όρους της συμφωνίας της Γενεύης και είπε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να επιβάλλει στη χώρα αυτή περαιτέρω κυρώσεις.

«Όπως επανέλαβε σήμερα ο πρόεδρος Ομπάμα, είμαστε έτοιμοι να δράσουμε», δήλωσε ο Κέρι.
Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ