Η Δαμασκός παρέδωσε το 86% των χημικών της όπλων

Την ώρα που υπάρχουν υποψίες έχει κάνει χρήση ενός χημικού βιομηχανικού προϊόντος σε επιθέσεις που εξαπέλυσε στις αρχές του μήνα

Η Συρία παρέδωσε το 86% των χημικών της όπλων, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), την ώρα που υπάρχουν υποψίες ότι η Δαμασκός έχει κάνει χρήση ενός χημικού βιομηχανικού προϊόντος σε επιθέσεις που εξαπέλυσε στις αρχές του μήνα.

Ο τελευταίος αυτός απολογισμός παρουσιάζεται καθώς η Συρία έχει δεσμευτεί να παραδώσει το χημικό της οπλοστάσιο έως την 27η Απριλίου προκειμένου να καταστραφεί στις 30 Ιουνίου.

Ένα νέο φορτίο παραδόθηκε σήμερα στο λιμάνι της Λαττάκειας με το οποίο «η ποσότητα των χημικών όπλων που έχει παραδώσει η Συρία έχει φθάσει στο 86,5% του συνόλου» σύμφωνα με μια ανακοίνωση του ΟΑΧΟ.

«Το σημερινό φορτίο ήταν το 17ο κατά σειρά και το 6ο από τις 4 Απριλίου. Πρόκειται για μια σημαντική επιτάχυνση του ρυθμού των παραδόσεων στο λιμάνι της Λαττάκειας κατά τη διάρκεια του μήνα» εξήγησε ο οργανισμός που εδρεύει στη Χάγη.

Μόλις παραδόθηκαν, τα χημικά όπλα μεταφέρθηκαν «αμέσως» στα φορτηγά πλοία και «απομακρύνθηκαν από την χώρα». «Η τελευταία αποστολή είναι ενθαρρυντική» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Αχμέτ Ουζουμτσού.

«Ελπίζουμε ότι οι δύο ή τρεις αποστολές που απομένουν θα παραδοθούν σύντομα προκειμένου οι επιχειρήσεις για την καταστροφή τους να μπορέσουν να ξεκινήσουν στον χρόνο που προβλέπεται για να τηρήσουμε την προθεσμία» πρόσθεσε ο ίδιος.

Νέες υποψίες έχουν εγερθεί σύμφωνα με τις οποίες η Δαμασκός θα μπορούσε να έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις με χλώριο εναντίον μιας περιοχής που ελέγχει η αντιπολίτευση.

Η κυβέρνηση και οι αντάρτες αλληλοκατηγορούνται για μια επίθεση στις αρχές του μήνα στην επαρχία Χάμα στα κεντρικά της Συρίας.

Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ