Η ένταξη στην ΕΕ έριξε το βιοτικό επίπεδο των Κυπρίων

Στα δέκα χρόνια από την ένταξη, καταγράφηκε μείωση 13%

Η Κύπρος είναι αυτή που έχει ζημιωθεί, από την ομάδα των 10 χωρών που εντάχθηκαν από κοινού στην Ε.Ε. το 2004, σύμφωνα με δημοσίευμα του Economist.

«Οι Κύπριοι έχουν γίνει στην πραγματικότητα λιγότερο εύποροι, καθώς το βιοτικό τους επίπεδο μειώθηκε κατά 13% από το 2004», αναφέρει το δημοσίευμα με τίτλο «Πως τα πήγε  'η νέα Ευρώπη' στα δέκατά της γενέθλια».

Αντίθετα, σύμφωνα με το Economist, υπάρχουν τέσσερις ξεκάθαρα κερδισμένες σε επίπεδο ευημερίας χώρες, που είναι οι δύο χώρες της Βαλτικής, Λιθουανία και Λετονία, μαζί με τις Πολωνία και Σλοβακία, οι οποίες έχουν βγει κερδισμένες καθώς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους αυξήθηκε πάνω από 40%.

Στο δημοσίευμά του το περιοδικό αναφέρει επίσης ότι μεταξύ των δέκα χωρών που εντάχθηκαν στην Ε.Ε. το 2004, έξι έχουν υιοθετήσει το ευρώ, μεταξύ των οποίων η Λετονία που εντάχθηκε στην Ευρωζώνη στις αρχές του 2014.

Προσθέτει, ωστόσο, ότι οι χώρες εκείνες που υιοθέτησαν το κοινό νόμισμα πριν από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η οποία κορυφώθηκε στα τέλη του 2008, όπως η Σλοβενία το 2007 και η Κύπρος το 2008, δεν τα πήγαν τόσο καλά όσο οι χώρες που υιοθέτησαν το ευρώ μετά την έναρξη της κρίσης, όπως η Εσθονία το 2011.

Πηγή: voria.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ