Ινδία: O Ναρέντρα Μόντι φαίνεται να κερδίζει τις εκλογές

Μεγάλο προβάδισμα της ινδουιστικής εθνικιστικής αντιπολίτευσης – Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Παρασκευή

Μαζικά συμμετείχαν οι Ινδοί ψηφοφόροι στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σε διάστημα πέντε εβδομάδων, με συμμετοχή-ρεκόρ 551 εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μεγάλο προβάδισμα της ινδουιστικής εθνικιστικής αντιπολίτευσης του Ναρέντρα Μόντι.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις εξόδου που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα το απόγευμα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, η συμμαχία υπό το κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) ενδέχεται να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών του κοινοβουλίου με μεγάλη διαφορά από το κόμμα του Κογκρέσου της δυναστείας Νεχρού-Γκάντι, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και δέκα χρόνια.

Πάντως οι αναλυτές προειδοποιούν να υπάρξει σύνεση, καθώς οι προβλέψεις αυτές είχαν αποδειχθεί λανθασμένες το 2004 και το 2009. Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.

Η πρώτη δημοσκόπηση εξόδου σε εθνικό επίπεδο, που πραγματοποιήθηκε από το CVoter, δίνει στο BJP και τους εταίρους του την απόλυτη πλειοψηφία, ενώ η αντίστοιχη δημοσκόπηση του CNN-IBN και του Headlines Today Channel εμφανίζουν το κόμμα του Κογκρέσου να χάνει σε πολλά κρατίδια.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιούνται εδώ και πολλούς μήνες το κόμμα του Κογκρέσου, του οποίου ηγείται η δυναστεία Νεχρού-Γκάντι, εμφανίζεται να χάνει τις εκλογές. Οι αναλυτές αποδίδουν τη μεγάλη απώλεια στα ποσοστά του στο πλήγμα που έχει δεχθεί η αξιοπιστία του κόμματος εξαιτίας των σκανδάλων διαφθοράς και την επιβράδυνση της οικονομίας της Ινδίας. Του χρεώθηκε επίσης η αποτυχία να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, που αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς.

Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ