Ινδία: Στις κάλπες πάνω από 195 εκατομμύρια ψηφοφόροι

150 εκατομμύρια νέοι ψηφοφόροι δίνουν το στίγμα στην Ινδία – Η «δυναστεία» των Γκάντι – το  κόμμα του Κογκρέσου (Ραχούλ Γκάντι) – αναμένεται να  υποστεί τη χειρότερη ήττα στην ιστορία της, (το κόμμα έχει κυβερνήσει την Ινδία στα 50 από τα 67 χρόνια της ανεξαρτησίας της), καθώς ενδέχεται να χάσει την πλειοψηφία που είχε δεδομένη επί δεκαετίες

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα πάνω από 195 εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Ινδία, σε μια εκλογική αναμέτρηση – μαμούθ που αναμένεται να κρατήσει έναν ολόκληρο μήνα!

Οι γενικές εκλογές στην Ινδία είναι η μεγαλύτερη εκλογική διαδικασία στον κόσμο, στη διάρκεια της οποίας θα κληθούν να ψηφίσουν πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι σε μια χώρα με συνολικό πληθυσμό 1.23 δισεκατομμύρια άτομα. Το εκλογικό σώμα θα εκλέξει τα 543 μέλη του νέου κοινοβουλίου, το οποίο στη συνέχεια θα αναδείξει τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας.

Παρατηρητές επισημαίνουν ότι το στοιχείο που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αυτές τις εκλογές είναι πως περίπου 150 εκατομμύρια νέοι ψηφοφόροι (ηλικίας 18 – 23 ετών) θα δώσουν το δικό τους στίγμα για πρώτη φορά, έχοντας προφανώς ισχυρό λόγο στο μέλλον της χώρας τους.

Σύμφωνα με δημογραφικά στοιχεία, το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ινδίας είναι κάτω από 15 ετών, παραπάνω από το μισό είναι κάτω των 24, ένας στους τρεις κατοίκους σε κάθε ινδική πόλη είναι σήμερα μεταξύ 15 και 32 ετών και περίπου 150 εκατομμύρια Ινδοί έχουν δικαίωμα ψήφου για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές. 

Από τον Ιανουάριο του 2014 πάνω από 42.000 νεαροί, ηλικίας 18 – 19 ετών γράφτηκαν στα εκλογικά βιβλιάρια.

Σύμφωνα με τον Guardian αυτό που αφορά άμεσα τους νεαρούς ψηφοφόρους είναι τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και η διαφθορά.

Η «δυναστεία» των Γκάντι – το  κόμμα του Κογκρέσου (Ραχούλ Γκάντι) – αναμένεται να  υποστεί τη χειρότερη ήττα στην ιστορία της, (το κόμμα έχει κυβερνήσει την Ινδία στα 50 από τα 67 χρόνια της ανεξαρτησίας της), καθώς ενδέχεται να χάσει την πλειοψηφία που είχε δεδομένη επί δεκαετίες. Η «τιμωρία» έρχεται έπειτα από την αναιμική ανάπτυξη της χώρας, τον επίμονο πληθωρισμό αλλά και στον απόηχο σκανδάλων διαφθοράς.

Από το αντίπαλο δέος, ο υποψήφιος (63) Narendra Modi, από το κόμμα Bharatiya Janata Party (BJP), έχει απευθυνθεί στους ψηφοφόρους, υποσχόμενος να βγάλει την Ινδία από τη χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη της τελευταίας δεκαετίας και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για τη νεολαία.

Στην τελευταία δημοσκόπηση το BJP οι σύμμαχοί του φαίνεται να κερδίζουν την πλειοψηφία στην κάτω Βουλή των 543 εδρών.

Ο Ραούλ Γκάντι κατηγορεί από την πλευρά του τον Modi για αλαζονεία, με τον τελευταίο να μιλά για εμμονή της οικογένειας Γκάντι στο πρόσωπό του. Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Ο Modi δεν χάνει, ο Modi δεν πεθαίνει».

Σήμερα, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε 12 πολιτείες από το Κασμίρ στο βορρά μέχρι την τεχνολογική Μπανγκαλόρ στο νότο, την Ρατζασθάν στα δυτικά και την γνωστή για την καλλιέργεια τσαγιού Νταρτζίλιν στα ανατολικά.

Η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί σε εννέα φάσεις έως τις 12 Μαΐου, ώστε τα περίπου 815 εκατομμύρια των Ινδών ψηφοφόρων  να μπορέσουν να προσέλθουν στις κάλπες στα 930.000 εκλογικά τμήματα της χώρας. Ο αριθμός του εκλογικού σώματος ανέβηκε κατά 100 εκατομμύρια σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του 2009, όπου είχαν ψηφίσει συνολικά 713 εκατομμύρια άνθρωποι.

Οι εκλογές ολοκληρώνονται στις 12 Μαΐου, ενώ τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 16 του μήνα.

Πλούσιο μοναδικό φωτογραφικό υλικό καταγράφει τον παλμό των μεγαλύτερων εκλογών του πλανήτη. Ινδοί ψηφοφόροι όλων των ηλικιών περιμένουν υπομονετικά στην ουρά για να ψηφίσουν, ενώ οι κορυφαίοι ηγέτες χαιρετούν το πλήθος, ευελπιστώντας σε μια ψήφο… 
Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ