Ιράκ: Τουλάχιστον 16 νεκροί σε επιθέσεις αυτοκτονίας

Λιγότερο από δέκα μέρες πριν από τις πρώτες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων 

Δεκαέξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε επιθέσεις που συγκλόνισαν το κεντρικό Ιράκ, κυρίως σε δύο επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον σημείων ελέγχου των δυνάμεων ασφαλείας, δήλωσαν αστυνομικές και ιατρικές πηγές.

Η πιο φονική επίθεση σημειώθηκε όταν ένας καμικάζι ανατινάχθηκε με παγιδευμένο αυτοκίνητο γύρω στις 11:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στην περιοχή Σουέιραχ, νότια της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα 13 άνθρωποι να σκοτωθούν και 35 να τραυματιστούν.

Μία άλλη επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο που είχε στόχο ένα σημείο ελέγχου στη Μανταέν, επίσης νότια της Βαγδάτης, σκότωσε δύο ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους πέντε.

Στη Λατιφίγια, νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από σφαίρες σε μια επίθεση που προκάλεσε τουλάχιστον έναν τραυματισμό.

Αυτές οι νέες επιθέσεις σημειώνονται λιγότερο από δέκα μέρες πριν από τις πρώτες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων στα τέλη του 2011, και την επομένη βίαιων επεισοδίων που προκάλεσαν τουλάχιστον 16 θανάτους, από τους οποίους οι πέντε σε μια επίθεση αυτοκτονίας με στόχο ένα πανεπιστήμιο στη Βαγδάτη.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ, Νικολάι Μλάντενοφ, κατήγγειλε σήμερα την επίθεση εναντίον του πανεπιστημίου, το οποίο διαχειρίζεται ένας σιιτικός θρησκευτικός οργανισμός, ως προσπάθεια να υποδαυλιστούν οι δογματικές εντάσεις.

«Είναι ένα νέο παράδειγμα των δογματικών βιαιοτήτων στις οποίες ο πληθυσμός πρέπει να αντισταθεί ώστε η ηρεμία να αποκατασταθεί στη χώρα και συμβαίνει καθώς οι Ιρακινοί ετοιμάζονται να προσέλθουν στις κάλπες σε μερικές ημέρες», για τις βουλευτικές εκλογές της 30ής Απριλίου, ανέφερε σε μία ανακοίνωση. «Ο στόχος επιλέχθηκε για να προκαλέσει δογματικό μίσος», είπε.

Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ