Κίνα: «Πόλεις – φαντάσματα» μάταια περιμένουν κατοίκους…

Έρημοι και άδειοι δρόμοι, πολυτελείς βίλες και ακριβές εγκαταστάσεις αλλά χωρίς κατοίκους – Στην Κίνα κατασκευάζουν αχανείς πόλεις στις οποίες κανείς δεν θέλει να κατοικήσει…

Η Κίνα γέμισε από «πόλεις – φαντάσματα»! Τα τελευταία χρόνια πολλοί Κινέζοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στο real estate. Και ακριβώς λόγω των αχανών εκτάσεων της χώρας, πολλές εταιρείες επενδύουν εξαρχής στη δημιουργία, στην κατασκευή νέων πόλεων, συνήθως με πολυτελείς κατοικίες, καθώς στόχος όλων είναι η περαιτέρω τόνωση του κατασκευαστικού τομέα και του real estate.

Μόνο που η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Στην περίπτωση της Κίνας το πρόβλημα είναι το ό,τι ασχολούνται και επενδύουν πάρα πολλοί στον τομέα της ανοικοδόμησης, συντηρώντας έτσι και μεγεθύνοντας μια ήδη κολοσσιαία «φούσκα ακινήτων»! Με δυο λόγια ολοένα και περισσότεροι χτίζουν ολόκληρες πόλεις στις οποίες όμως κανείς δεν κατοικεί…

Ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα μιας τέτοιας «πόλης – φαντάσματος» είναι η πόλη Beihai στην αυτόνομη επαρχία Guangxi Zhuang. Η πόλη που κτίστηκε πριν έξι χρόνια και διαθέτει πάνω από εκατό πολυτελείς κατοικίες, δεν έχει κανένα κάτοικο αν και αρκετοί είναι αυτοί που έσπευσαν να πληρώσουν και να αποκτήσουν μια… βίλα στην πόλη. Ουδέποτε όμως μετακόμισαν εκεί και πλέον έφτασε η ώρα που οι ιδιοκτήτες των κατοικιών αυτών θα κληθούν να πληρώσουν και τα έξοδα συντήρησης των έρημων σπιτιών τους!

Γιατί όμως οι Κινέζοι δεν κατοικούν στα πολυτελή σπίτια που αγοράζουν; Όπως εξηγούν οι ειδικοί που ασχολούνται με το real estate στη χώρα, οι κατοικίες αυτές κοστίζουν πάνω από 345.000 ευρώ έκαστη, ποσό που ενίοτε πασχίζουν να συγκεντρώσουν ακόμα και απλοί εργάτες, άνθρωποι με ημερομίσθιο γύρω στο 1,50 ευρώ, όχι μόνοι τους βέβαια αλλά με τη βοήθεια και με τις οικονομίες των οικογενειών και των συγγενών τους. Το πρόβλημα είναι όμως ότι οι πόλεις αυτές έχουν κτισθεί μακριά από τα εμπορικά και οικονομικά κέντρα της χώρας με αποτέλεσμα να μη βολεύουν τους ιδιοκτήτες τους να τις κατοικήσουν.

Οι αισιόδοξοι κάνουν λόγο για εξέλιξη των πόλεων – φαντασμάτων σε ακμάζουσες μητροπολιτικές περιοχές στο μέλλον, ενώ οι απαισιόδοξοι μιλούν για «φούσκα» ακινήτων που θα «εκραγεί» σύντομα στη χώρα.

Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ