Κινητά συστήματα ανίχνευσης παράνομων φορτίων παρέλαβε το Λιμενικό

Η συγκεκριμένη προμήθεια, ύψους 3,2 εκατ. ευρώ, πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. και της εταιρείας“ΟΝΕΧ SA”, συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 25% από εθνικούς πόρους

H  τελετή παραλαβής τριών κινητών συστημάτων VANs ανίχνευσης παράνομων φορτίων με ακτίνες Χ (ZBV), για την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος και την πρόληψη του λαθρεμπορίου και της λαθρομετανάστευσης πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο κτήριο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου. Τα εν λόγω συστήματα θα χρησιμοποιούνται από Κεντρικές και Περιφερειακές Υπηρεσίες του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ.  σε χώρους δικαιοδοσίας του. Συγκεκριμένα, θα κινούνται εντός συγκεκριμένων λιμανιών της χώρας και άλλων εγκαταστάσεων επιλογής του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ, με αποκλειστικό σκοπό τον έλεγχο των εισερχομένων φορτίων διαφόρων μορφών (εντός φορτηγών και εμπορευματοκιβωτίων – containers, οχημάτων και αποσκευών), για τον εντοπισμό παράνομα διακινούμενων υλικών.

Η συγκεκριμένη προμήθεια, ύψους 3,2 εκατ. ευρώ, πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. και της εταιρείας“ΟΝΕΧ SA”, συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 25% από εθνικούς πόρους.

Τα ανωτέρω οχήματα, βάσει των παγκοσμίως υψηλών τεχνικών προδιαγραφών που έθεσε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, είναι τύπου VAN, που αναφέρονται ως ZBV κινητά προβολικά συστήματα και επιτρέπουν την ταχεία και απρόσκοπτη επιτήρηση διαφόρων επιλεγμένων στόχων.

Ταυτόχρονα, δημιουργούν φωτογραφικές εικόνες, σαρώνοντας το περιεχόμενο του ελεγχόμενου αντικειμένου, είτε είναι σταθερό είτε σε κίνηση και εντοπίζει οργανικές ουσίες και σχετικές απειλές, ενώ όλα τα συνεργαζόμενα υποσυστήματα είναι τοποθετημένα εντός οχήματος VAN, με αποτέλεσμα το σύνολο να αποτελεί ένα αυτόνομο, ευέλικτο και πολύ διακριτικό εργαλείο ανίχνευσης. Το σύστημα ZBV είναι ασφαλές σε όρους ακτινοβολίας για τους χρήστες, τους επιτηρούμενους στόχους και το περιβάλλον καθώς πληροί όλες τις διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας για την ακτινοβολία.

Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, με την απόκτηση των προαναφερομένων συστημάτων, εντάσσει στα επιχειρησιακά του μέσα αποτελεσματικές λύσεις για την καταπολέμηση των σχετικών παράνομων απειλών και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή με την επιχειρησιακή ενεργοποίηση τεχνολογιών αιχμής, ώστε να προστατεύει τους πολίτες της Ελλάδας και να εγγυάται την ασφάλειά τους από απειλές και παράνομες δραστηριότητες.

«Σήμερα θωρακίζουμε τα ελληνικά λιμάνια με συστήματα υψηλής τεχνολογίας, με συστήματα μέσα από τα οποία μπορούμε να κάνουμε ουσιαστικά μια ακτινογραφία οχημάτων, κοντέϊνερ, μέσα στα οποία κρύβονται λαθρομετανάστες, φορτία από τσιγάρα, ναρκωτικά και όπλα. Το Λιμενικό Σώμα από αύριο το πρωί θα έχει υψηλής ποιότητας και προδιαγραφών τεχνολογικές δυνατότητες ώστε να αντιμετωπίζει τα φαινόμενα του λαθρεμπορίου, της παράνομης μετανάστευσης, του εμπορίου ναρκωτικών και όπλων, καθώς και του εμπορίου λευκής σαρκός» επεσήμανε ο ΥΝΑ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: «Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί, ενώ, πολλές υπηρεσίες του ελληνικού κράτους εδώ και πολλές δεκαετίες συζητούν για την απόκτηση αντίστοιχων μέσων, το Υπουργείο Ναυτιλίας και το Λιμενικό Σώμα κατάφεραν μέσα σε ένα χρόνο με Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση να αποκτήσουμε τα καλύτερα μηχανήματα».
 

To διαβάσαμε στο protothema.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ