Το κόσμημα του Παγασητικού:Η υπέροχη πόλη με τη μεγάλη ιστορία και τα..600 τσιπουράδικα!

Το κόσμημα του Παγασητικού: Η υπέροχη πόλη με τη μεγάλη ιστορία και τα…600 τσιπουράδικα!
Ιστορία

Σε αυτή την πόλη συναντιέται ο Παγασητικός με το Πήλιο. Η γοητεία της θάλασσας με τη σαγηνευτική ομορφιά του βουνού των Κενταύρων.

Είναι η πόλη που συνδέεται με την περίφημη Αργοναυτική Εκστρατεία, ένα από τα σημαντικότερα έπη του ελληνικού μυθολογικού κύκλου

Το κόσμημα του Παγασητικού: Η υπέροχη πόλη με τη μεγάλη ιστορία και τα…600 τσιπουράδικα!

Το κόσμημα του Παγασητικού: Η υπέροχη πόλη με τη μεγάλη ιστορία και τα…600 τσιπουράδικα! - Εικόνα 0

Στην Θεσσαλία, η αρχαία Ιωλκός είναι ο Βόλος του σήμερα. Μια πόλη φιλόξενη, ανοιχτή, γοητευτική. Μια πόλη που έχει το μυστικό συνδυασμό που γοητεύει τον κάθε επισκέπτη.

Το κόσμημα του Παγασητικού: Η υπέροχη πόλη με τη μεγάλη ιστορία και τα…600 τσιπουράδικα! - Εικόνα 1

Θα τον ανακαλύψετε στα βιομηχανικά κτήρια που έγιναν πολυχώροι, μουσεία, εκθεσιακά και εμπορικά κέντρα. Θα τον νιώσετε με μια βόλτα στην παραλία, που είναι γεμάτη κόσμο. Μια υπέροχη βαθιά ανάσα ομορφιάς είναι ο Βόλος, που θα σας γεμίσει ελευθερία.

Το κόσμημα του Παγασητικού: Η υπέροχη πόλη με τη μεγάλη ιστορία και τα…600 τσιπουράδικα! - Εικόνα 2

Τα πολλά αρχοντικά, τα δημόσια μέγαρα, μουσεία βιομηχανικές εγκαταστάσεις των αρχών του 20ου αιώνα και οι ιστορικές εκκλησίες κάνουν την περιήγηση πραγματικά απολαυστική.

Το κόσμημα του Παγασητικού: Η υπέροχη πόλη με τη μεγάλη ιστορία και τα…600 τσιπουράδικα! - Εικόνα 3

Όσον αφορά στα αξιοθέατα; Είναι τόσα πολλά, που θα χρειαστείς όλες σου τις δυνάμεις για να πεις ότι τα είδες όλα.  Η μεγάλη συνοικία της Νέας Ιωνίας, δημιούργημα του προσφυγικού πληθυσμού από τη Μικρά Ασία, τα αστικά μέγαρα στο κέντρο, αλλά και οι εργατικές συνοικίες στα περίχωρα, αποτελούν ένα ενιαίο οικιστικό πλαίσιο, ιδιαίτερα γοητευτικό.

Το κόσμημα του Παγασητικού: Η υπέροχη πόλη με τη μεγάλη ιστορία και τα…600 τσιπουράδικα! - Εικόνα 4

Οι οδοί Ιάσονος, Δημητριάδος και Ερμού μαζί με τους κάθετους δρόμους συγκροτούν την «καρδιά» του ιστορικού κέντρου, όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος της εμπορικής κίνησης και της νυκτερινής ζωής.

Το κόσμημα του Παγασητικού: Η υπέροχη πόλη με τη μεγάλη ιστορία και τα…600 τσιπουράδικα! - Εικόνα 5

Αλλά όλα ξεκινούν από την παραλία του Βόλου. Σημείο συνάντησης για όλους τους Βολιώτες, σημείο συνάντησης του χθες και του σήμερα. Ξεκινώντας από την Αργώ, το γλυπτό σήμα κατατεθέν του Βόλου, με κατεύθυνση το επιβλητικό πρώην κτήριο Παπαστράτου και από εκεί μέχρι τον Άναυρο με τα υπαίθρια γλυπτά. Είναι η πιο ωραία βόλτα στην Ελλάδα.

Το κόσμημα του Παγασητικού: Η υπέροχη πόλη με τη μεγάλη ιστορία και τα…600 τσιπουράδικα! - Εικόνα 6

Απολαύστε καφέ με θέα τη θάλασσα, θαυμάστε το νεοκλασικό κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδας και το κινηματοθέατρο Αχίλλειον. Περπατήστε στο «Κορδόνι», τον κυματοθραύστη απέναντι από το πρώην κτήριο Παπαστράτου και θα νιώσετε πως ξανοίγεστε στη θάλασσα.

Το κόσμημα του Παγασητικού: Η υπέροχη πόλη με τη μεγάλη ιστορία και τα…600 τσιπουράδικα! - Εικόνα 7

Ξεχωριστή θέση κατέχει το πιο «νόστιμο» αξιοθέατο της πόλης, τα περίφημα τσιπουράδικα του Βόλου, μια ιστορία γεύσεων που έχει τις ρίζες της στις αρχές του 20ου αιώνα, μέρος της ζωντανής παράδοσης της πόλης και είναι έτοιμα να ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς καλοφαγάδες.

Το κόσμημα του Παγασητικού: Η υπέροχη πόλη με τη μεγάλη ιστορία και τα…600 τσιπουράδικα! - Εικόνα 8

Αποτελούν μια παράδοση που ξεκίνησε μετά το 1922 από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, που συνήθιζαν να μαζεύονται σε μικρά καφενεδάκια του λιμανιού, πίνοντας τσίπουρο με τη συνοδεία θαλασσινών κυρίως μεζέδων.

Η μεσημεριανή αυτή συνάντηση αποτελούσε τότε ένα είδος «ιεροτελεστίας» που πολύ σύντομα έγινε καθημερινή συνήθεια για τους βολιώτες εργάτες και στις δεκαετίες που ακολούθησαν, καθιερώθηκαν ως τόπος συνάντησης και επικοινωνίας για όλες τις ηλικίες.

Το κόσμημα του Παγασητικού: Η υπέροχη πόλη με τη μεγάλη ιστορία και τα…600 τσιπουράδικα! - Εικόνα 9

Από την Νέα Ιωνία έως τον Άνευρο και από τον Άνω Βόλο μέχρι την παραλία 600 (!) περίπου τσιπουράδικα δίνουν το γαστρονομικό στίγμα της πόλης, αποτελώντας τον πλέον δημοφιλή τόπο συνάντησης ντόπιων και επισκεπτών. Τα παραδοσιακά αυτά μεζεδοπωλεία, όπου με κάθε 25άρι τσίπουρο σερβίρεται και διαφορετικός μεζές, αποτελούν αναμφισβήτητα το «σήμα κατατεθέν» του Βόλου.

Το κόσμημα του Παγασητικού: Η υπέροχη πόλη με τη μεγάλη ιστορία και τα…600 τσιπουράδικα! - Εικόνα 10

Αριστούργημα αρχιτεκτονικής είναι ο σιδηροδρομικός σταθμός του Βόλου.

Το κόσμημα του Παγασητικού: Η υπέροχη πόλη με τη μεγάλη ιστορία και τα…600 τσιπουράδικα! - Εικόνα 11

Έχει την υπογραφή του Εβαρίστο Ντε Κίρικο, πατέρα του διάσημου ζωγράφου, ο οποίος έφτιαξε και τη γραμμή του Μουντζούρη στο Πήλιο.

Το κόσμημα του Παγασητικού: Η υπέροχη πόλη με τη μεγάλη ιστορία και τα…600 τσιπουράδικα! - Εικόνα 12

Μιλώντας για το Πήλιο, στο βουνό υπάρχουν δεκάδες ξακουστά παραδοσιακά χωριά κτισμένα με τη μοναδική πηλιορείτικη αρχιτεκτονική ενώ κοντά στο χωριό Χάνια λειτουργεί σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο.

Το κόσμημα του Παγασητικού: Η υπέροχη πόλη με τη μεγάλη ιστορία και τα…600 τσιπουράδικα! - Εικόνα 13

Αξέχαστη εμπειρία αποτελεί η διαδρομή που ακολουθεί ο θρυλικός «μουντζούρης»! Η πανέμορφη διαδρομή δίνει την ευκαιρία στους επιβάτες να απολαύσουν το εντυπωσιακό τοπίο του βουνού, τη θέα στη θάλασσα και τα υπέροχα ορεινά χωριά.

Το κόσμημα του Παγασητικού: Η υπέροχη πόλη με τη μεγάλη ιστορία και τα…600 τσιπουράδικα! - Εικόνα 14

Ιδιαίτερο χρώμα στην πόλη προσδίδουν τα πολλά ποδήλατα που χρησιμοποιούν οι Βολιώτες για τις μετακινήσεις τους, κάτι που αντιλαμβάνεται κανείς με το που πατήσει το πόδι του στην πόλη.

Το κόσμημα του Παγασητικού: Η υπέροχη πόλη με τη μεγάλη ιστορία και τα…600 τσιπουράδικα! - Εικόνα 15

Βόλος.. μια πανέμορφη πόλη, με τουριστική υποδομή και ατέλειωτα αξιοθέατα. Μια πόλη-αφετηρία εντυπωσιακών αποδράσεων!!
Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ