Λαβρόφ: Τη λύση στην κρίση θα τη βρουν οι Ουκρανοί

«Οι παράνομες ομάδες που έχουν καταλάβει κτίρια στην ανατολική Ουκρανία να παραδώσουν τα όπλα τους και να αποχωρήσουν», δήλωσε για τους ρωσόφιλους αυτονομιστές ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη

Τη στιγμή που η κρίση στην Ουκρανία κλιμακώνεται και ενώ η τετραμερής συνάντηση που πραγματοποιείται στη Γενεύη ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ρωσία, Ουκρανία και ΕΕ επιχειρεί να δώσει μία λύση στην τεταμένη κατάσταση, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες του με τον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.

Μάλιστα, η ενημέρωση των δημοσιογράφων έγινε ξεχωριστά χωρίς να πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό ομόλογό του, γεγονός που ερμηνεύθηκε αρνητικά από τους αναλυτές, οι οποίοi έκαναν λόγο για ένα ακόμα αδιέξοδο ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ο Ρώσος υπουργός κάλεσε τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να παίξει σημαντικό ρόλο βοηθώντας την ουκρανική κυβέρνηση να προχωρήσει σε βήματα για την αποκλιμάκωση της κρίσης και τόνισε πως προβλέπεται αμνηστία για τους μαχητές από τον οργανισμό.

Την ίδια στιγμή, κάλεσε όσους ρωσόφιλους αυτονομιστές, τους οποίους χαρακτήρισε «παράνομες ομάδες» έχουν καταλάβει κτίρια στην ανατολική Ουκρανία να τα εγκαταλείψουν άμεσα και να παραδώσουν τα όπλα τους, τονίζοντας πως η κατάληψη των κυβερνητικών κτιρίων είναι «παράνομη».

Επισήμανε, μάλιστα, πως προτίθεται να συνεργαστεί με την ουκρανική κυβέρνηση ώστε να βρεθεί μία ειρηνική λύση στην κρίση και πρόσθεσε ότι και οι τέσσερις πλευρές που συνομίλησαν σήμερα, Πέμπτη, στη Γενεύη, συμφώνησαν ότι η κρίση πρέπει να επιλυθεί από τους ίδιους τους Ουκρανούς και ότι πρέπει να απομακρυνθούν οι παραστρατιωτικές ομάδες στην ανατολική Ουκρανία.

«Θέσαμε αρκετές προτάσεις, αλλά είναι οι Ουκρανοί που πρέπει να αποφασίσουν», είπε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ, αλλά πρόσθεσε ότι η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Ουκρανία και η ΕΕ συμφώνησε σε έναν οδικό χάρτη για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Σχετικά με τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από την Ουκρανία για την απαγόρευση εισόδου στη χώρα Ρώσων πολιτών, δήλωσε πως πρόκειται για «μη φιλικά μέτρα».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την εισβολή στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε πως τα ρωσικά στρατεύματα παραμένουν στη Ρωσία και τα ουκρανικά στην Ουκρανία, «με τη διαφορά ότι τα δικά μας στρατεύματα δεν πρόκειται να πολεμήσουν τους ανθρώπους τους».

Στο ίδιο κλίμα, συμπλήρωσε ότι η Μόσχα δεν προτίθεται να εισβάλει στην Ουκρανία, αλλά «την απασχολεί αν η ουκρανική κυβέρνηση σε εμπλακεί σε διάλογο με τη Ρωσία».

Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ