Με περαιτέρω κυρώσεις απειλεί τη Ρωσία η ΕΕ

Καλεί τη χώρα να συμμετάσχει σε μια διπλωματική επίλυση της κρίσης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να αποφύγει να επιδεινώσει την κρίση στην Ουκρανία διότι διαφορετικά θα αντιμετωπίσει περαιτέρω κυρώσεις.

Η ΕΕ δήλωσε επίσης πως θέλει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ιαπωνία, την οποία αξιωματούχοι θεωρούν κρίσιμης σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη.

«Καλούμε τη Ρωσία να απόσχει από οποιαδήποτε βήματα περαιτέρω αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας και να συμμετάσχει αντίθετα σε μια διπλωματική επίλυση της κρίσης», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπέι σε συνέντευξη Τύπου με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, έπειτα από μια σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Περαιτέρω βήματα για την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας θα σημάνουν επιπλέον κυρώσεις», τόνισε ο Φαν Ρομπέι.

Εξάλλου ο υποψήφιος στις ουκρανικές προεδρικές εκλογές Πέτρο Ποροσένκο κάλεσε την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να συμφωνήσουν σε ένα τρίτο κύμα κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αν το Κρεμλίνο υποστηρίξει το δημοψήφισμα που οργανώνεται για τις 11 Μαΐου από τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

«Αν η Ρωσία υποστηρίξει αυτό το δημοψήφισμα, είναι απόλυτη ανάγκη να αναληφθεί συμφωνημένη δράση για το τρίτο κύμα κυρώσεων, καλά συντονισμένη ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Ποροσένκο προς δημοσιογράφους στο Βερολίνο, λίγο πριν συναντηθεί με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ