Μπόκο Χαράμ: Κρατάει ακόμα σε ομηρία 85 μαθήτριες

Η μαζική απαγωγή έχει προκαλέσει σοκ στην κοινωνία της χώρας

Η νιγηριανή ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ εξακολουθεί να κρατά 85 κορίτσια τα οποία απήγαγε στις αρχές της εβδομάδας από ένα λύκειο θηλέων στην πολιτεία Μπόρνο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που έβγαλε η τοπική κυβέρνηση το Σάββατο, 44 κορίτσια έχουν καταφέρει να δραπετεύσουν.

Η μαζική απαγωγή τη Δευτέρα μαθητριών ηλικίας 15 με 18 ετών από τη Μπόκο Χαράμ, η οποία μάχεται για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου ισλαμικού κράτους στη βόρεια Νιγηρία, έχει προκαλέσει σοκ στην κοινωνία της χώρας.

Παράλληλα απέδειξε πόσο ανίσχυρος είναι ο στρατός της Νιγηρίας να προστατεύσει τους πολίτες, παρά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ισχύει εδώ και ένα χρόνο σε τρεις πολιτείες βόρειο τμήμα της χώρας και τις προσπάθειες να εκδιωχθούν οι ισλαμιστές αντάρτες.

Ένοπλοι αντάρτες επιτέθηκαν στο σχολείο του Τσιμπόκ, ενός χωριού στην πολιτεία Μπόρνο, όπου ζούσαν εσώκλειστες 129 μαθήτριες. Οι περισσότερες απήχθησαν, αν και ο ακριβής αριθμός δεν είναι ξεκάθαρος.

Ο Ινούα Κούμπο επίτροπος Παιδείας της πολιτείας Μπόρνο ανέφερε σε ανακοίνωσή του αργά χθες Παρασκευή ότι 16 μαθήτριες γλίτωσαν την απαγωγή τη νύχτα της επίθεσης και επέστρεψαν σπίτια τους, ενώ ακόμη 28 κατάφεραν να δραπετεύσουν αφού απήχθησαν. Ογδόντα πέντε εξακολουθούν να αγνοούνται.

«Προσευχόμαστε συνέχεια για όλες τις μαθήτριές μας, για να επιστρέψουν καλά στην υγεία τους», δήλωσε ο Κούμπο.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας είχαν ανακοινώσει την Τετάρτη ότι ο στρατός είχε καταφέρει να απελευθερώσει όλες τις μαθήτριες εκτός από οκτώ, όμως στη συνέχεια απέσυρε την ανακοίνωση.

Η απαγωγή κοριτσιών είναι μια τακτική της Μπόκο Χαράμ, το όνομα της οποίας σημαίνει «η δυτική παιδεία είναι αμαρτία», που ξεκίνησε πέρυσι. Θυμίζει την τακτική του Στρατού της Αντίστασης του Κυρίου της Ουγκάντας (LRA), ο οποίος απήγαγε χιλιάδες κορίτσια από ολόκληρη την κεντρική Αφρική και τα χρησιμοποιούσε ως «συζύγους» για τους διοικητές του.

Πηγή: ΑΠΕ – ΑΜΠ

Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ