Μπρα ντε φερ Μόσχας – Ουάσινγκτον στην ανατολική Ουκρανία

Η «πυροσβεστική» αποστολή του Αμερικανού Αντιπροέδρου και οι «προειδοποιήσεις» των ΗΠΑ προς τον Πούτιν – Σύνοδο για την Ενέργεια προετοιμάζουν οι Βρυξέλλες για να πιέσουν τη Ρωσία – Κρίσιμες οι προεδρικές εκλογές της 25ης Μαϊου στην Ουκρανία

Πολεμικά φορτισμένο παραμένει το σκηνικό στην ανατολική Ουκρανία με τον αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, να αναλαμβάνει «ρόλο πυροσβέστη» έχοντας τις τελευταίες ώρες συνομιλίες με την ουκρανική ηγεσία στο Κίεβο σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης, την Ουάσινγκτον να απειλεί ότι θα «δράσει» τις επόμενες ημέρες εάν η Μόσχα δεν κάνει βήμα για την εφαρμογή της «Συμφωνίας της Γενεύης», τους ρωσόφωνους αυτονομιστές να παραμένουν ταμπουρωμένοι σε κυβερνητικά κτίρια στα ανατολικά της χώρας ζητώντας δημοψήφισμα με συνταγή Κριμαίας για να αποχωρήσουν, και τις Βρυξέλλες να προσανατολίζονται σε μία νέο Σύνοδο για την Ενέργεια προκειμένου να κοπεί ο ομφάλιος λώρος του Κιέβου από τη Μόσχα σε ότι αφορά το φυσικό αέριο.

Στο μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι, χτες, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν κατασκοπευτικές πτήσεις πάνω από τη Ρωσία, δίχως όμως να διευκρινίσουν τους λόγους για τους οποίους προέβησαν σε μία τέτοια κίνηση.

Στο Κίεβο, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έτεινε χείρα φιλίας στο Κίεβο δηλώνοντας στα μέλη του ουκρανικού κοινοβουλίου και στους προεδρικούς υποψήφιους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να στηρίξουν την ουκρανική οικονομία, αλλά προειδοποίησε ότι πρέπει πρώτα να καταπολεμηθεί ο «καρκίνος» της ενδημικής διαφθοράς.

«Οι προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου είναι οι σημαντικότερες εκλογές στην ιστορία της χώρας και η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να βοηθήσει στη διεξαγωγή της ψηφοφορίας», είπε προσθέτοντας ότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει «ατιμωτικές απειλές και τρομακτικά προβλήματα» κι ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να βοηθήσει τους ηγέτες της να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία για τη συγκρότηση εθνικής ενότητας.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει λόγος για να μην εξασφαλίσει η Ουκρανία ενεργειακή ασφάλεια, αλλά θα χρειασθεί χρόνος. Επιπλέον, ζήτησε από τους βουλευτές να φαντασθούν σε πόσο ισχυρή θέση θα βρισκόταν σήμερα το Κίεβο, εάν δεν υπήρχε η εξάρτηση από τη Ρωσία ως προς την προμήθεια φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το «KievPost», ο αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν συναντάται αυτή την ώρα στο Κίεβο με τον Ουκρανό πρωθυπουργό, Αρσενι Γιατσενιούκ. Σύμφωνα με δημοσιογράφο του πρακτορείου «Ιντερφάξ», η συνάντησή τους πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών. Μετά το πέρας της συνάντησης, Μπάιντεν και Γιατσενιούκ θα κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Ομπάμα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε νέο γύρο κυρώσεων, πιο αυστηρών σε βάρος της Μόσχας εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν δείξει την πρόθεσή του να εφαρμόσει τη Συμφωνία της Γενεύης, που προϋποθέτει μεταξύ άλλων, την εκκένωση των ρωσόφωνων αυτονομιστών από τα κυβερνητικά κτίρια σε πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας αλλά και τον αφοπλισμό όλων των παράνομων οργανώσεων.

Από την πλευρά του, ο αυτόκλητος ηγέτης των Ρωσώφωνων ξεκαθαρίζει πως, εάν δεν υπάρξει δημοψήφισμα «αλά Κριμαία» και στις άλλες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από τα κυβερνητικά κτίρια .Με τη Ρωσία και την Ουκρανία να εκτοξεύουν αλληλοκατηγορίες για παραβίαση της Συμφωνίας της Γενεύης, το «ματωμένο» Πάσχα των Ουκρανών με τέσσερις νεκρούς άνοιξε τον… ασκό του Αιόλου για νέες αιματηρές συγκρούσεις,όπως προειδοποιεί η Μόσχα που επιμένει ότι, πίσω από το θάνατο των ανθρώπων, βρίσκονται Ουκρανοί φανατικοί εθνικιστές.
Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ