Ναυάγιο στη Σάμο: Στον Πειραιά φθάνουν το πρωί οι διασωθέντες λαθρομετανάστες

Με το ίδιο δρομολόγιο μεταφέρονται επίσης οι σοροί των νεκρών – Συγκέντρωση υποδοχής από το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ

Στο λιμάνι του Πειραιά φθάνουν στις 7 το πρωί οι 32 διασωθέντες λαθρομετανάστες από το πρόσφατο ναυάγιο στη Σάμο, όπου έχασαν τη ζωή τους 22 άνθρωποι και αγνοούνται άλλοι επτά.
Πρόκειται για 7 υπηκόους Συρίας, 24 Σομαλούς και μια γυναίκα από την Ερυθραία. Με το ίδιο δρομολόγιο μεταφέρονται επίσης οι σοροί των νεκρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 10 σοροί από τις 22 ταυτοποιήθηκαν και τάφηκαν στη Σάμο ενώ οι υπόλοιπες 12 θα μεταφερθούν στην Αθήνα.

Στο λιμάνι του Πειραιά την ώρα της άφιξης των παράτυπων μεταναστών διοργανώνει συγκέντρωση υποδοχής το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ότι με πρωτοβουλία του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια, έχει δοθεί εντολή στον κλάδο αλλοδαπών και προστασίας συνόρων, να χορηγηθεί άσυλο στους διασωθέντες παράτυπους μετανάστες του ναυαγίου.

Θα τους δοθεί εξάμηνη αναστολή απέλασης, με προοπτική ανανέωσης, για ανθρωπιστικούς λόγους.

Για την υπόθεση της Σάμου έχουν συλληφθεί δύο Σύροι στην εθνικότητα οι οποίοι φέρονται ως οι διακινητές.

Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει γνωστό πως αναποδογύρισε το σκάφος ωστόσο πηγές από το λιμενικό σώμα κάνουν λόγο για εισροή υδάτων.

Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Γιώργος Τσαρμπόπουλος, έχει απευθύνει έκκληση για πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την αποφυγή περαιτέρω τραγικών συμβάντων στη θάλασσα.

Έχει ζητήσει στις σχετικές συζητήσεις, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με την επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων, η ελληνική κυβέρνηση να προτάξει το ζήτημα της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης νόμιμων εναλλακτικών λύσεων, ώστε να αποφεύγονται οι επικίνδυνες παράτυπες θαλάσσιες μετακινήσεις.
Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα φαίνεται και από στοιχεία του λιμενικού σώματος καθώς το πρώτο 4μηνο του 2014 αυξήθηκαν κατά 142% οι συλλήψεις μεταναστών που είχαν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα από τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι.

Πέρυσι οι συλλήψεις από Λιμενικό και ΕΛ.ΑΣ. είχαν φτάσει περίπου τις 1.800 ενώ φέτος έφτασαν τις 4.363.

Την χάραξη μίας κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής συνεργασίας με σκοπό την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης και τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας έχει ζητήσει ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με αφορμή την πρόσφατη τραγωδία στη Σάμο.

Σημειώνεται ότι το θέμα της παράνομης μετανάστευσης αναμένεται να απασχολήσει την σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας, τον Ιούνιο.
To διαβάσαμε στο protothema.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ