Νιγηρία: Συνεχίζουν να αγνοούνται οι 115 από τις 129 μαθήτριες λυκείου που είχαν απαχθεί

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Μπόρνο πρόσφερε αμοιβή 50 εκατ. νάιρα (215.000 ευρώ) σε όποιον δώσει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην απελευθέρωση των κοριτσιών που συνεχίζουν να είναι όμηροι

Η διευθύντρια του λυκείου της Νιγηρίας όπου 129 νέες απήχθησαν από ισλαμιστές της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ δήλωσε ότι οι 115 παραμένουν ακόμη στα χέρια των απαγωγέων τους, διαψεύδοντας ότι η πλειονότητά τους απελευθερώθηκε, όπως είχαν υποστηρίξει την προηγουμένη ο στρατός αλλά και η προεδρία της Νιγηρίας.

Ωστόσο, το υπουργείο Άμυνας και η τοπική κυβέρνηση στην πολιτεία Μπόρνο, στη βορειοανατολική Νιγηρία, όπου έγινε η μαζική απαγωγή, είχαν ανακοινώσει πως 129 μαθήτριες απήχθησαν από ένοπλους, το βράδυ της Δευτέρας, από το λύκειο στην πόλη Τσιμπόκ. Ο εκπρόσωπος του στρατού Κρις Ολουκολάντε δήλωσε όμως σχεδόν δύο ημέρες αργότερα, το απόγευμα της Τετάρτης, πως μόλις 8 εξ αυτών ήταν ακόμη όμηροι και ότι οι 121 ήταν πλέον ελεύθερες και μαζί με τους γονείς τους. Επικαλέστηκε τη διευθύντρια του σχολείου θηλέων του Τσιμπόκ, από όπου απήχθησαν τα κορίτσια.

«Οι δηλώσεις του στρατού είναι ψευδείς», απάντησε η διευθύντρια, η Ασάμπε Κουαμπούρα, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η ίδια πρόσθεσε ότι οι πληροφορίες τις οποίες έδωσε στην δημοσιότητα την Τετάρτη ο Κάσιμ Σετίμα, ο κυβερνήτης στην πολιτεία Μπόρνο, σύμφωνα με τις οποίες μόνο οι 14 όμηροι κατάφεραν να διαφύγουν, είναι «ακριβείς».

Την Πέμπτη ένα στέλεχος της τοπικής κυβέρνησης στην πολιτεία Μπόρνο, είχε πει ότι περίπου 20 νεαρές κατάφεραν να ξεφύγουν από τους απαγωγείς, επιτείνοντας τη σύγχυση.

Ο εκπρόσωπος του στρατού αναγκάστηκε την Πέμπτη να ανακαλέσει την ανακοίνωσή του «υπό το φως της διάψευσης της διευθύντριας του σχολείου» για να προσθέσει πως «οι έρευνες συνεχίζονται».

Η απαγωγή, η οποία προκάλεσε αγανάκτηση στη χώρα και σε διεθνές επίπεδο, σημειώθηκε την ίδια ημέρα με μια από τις πιο αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις που έχει γνωρίσει η πρωτεύουσα της Νιγηρίας, η Αμπούτζα -η οποία στοίχισε τη ζωή σε 75 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 141. Η ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση αυτή επιρρίφθηκε επίσης από τις αρχές στη Μπόκο Χαράμ.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Μπόρνο πρόσφερε αμοιβή 50 εκατ. νάιρα (215.000 ευρώ) σε όποιον δώσει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην απελευθέρωση των κοριτσιών που συνεχίζουν να είναι όμηροι. Στο μεταξύ αγανακτισμένοι γονείς, καταγγέλλοντας «τα ψέματα» του στρατού, συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη στο σπίτι ενός προεστού στο Τσιμπόκ, ζητώντας εξηγήσεις για τις ανακοινώσεις των αρχών.

Τέλος, σύμφωνα με την εφημερίδα This Day, τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια επίθεση στο Ουάλα, ένα χωριό της πολιτείας Μπόρνο σε μια περιοχή που θεωρούνται προπύργιο των ισλαμιστών. Τοπικοί αξιωματούχοι είπαν ότι και αυτή η επίθεση έγινε από μέλη της Μπόκο Χαράμ.

Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ