Νομοθετική πρωτοβουλία για την αξιοποίηση καταπατημένης δημόσιας περιουσίας

Έγγραφο του υπουργού Οικονομικών που διαβιβάστηκε στη Βουλή

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη θέσπιση διατάξεων για την υπό προϋποθέσεις αξιοποίηση της καταπατημένης δημόσιας ακίνητης περιουσίας, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Ο υπουργός Οικονομικών, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ενημερώνει τη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με αφορμή αναφορά της Ένωσης Ξενοδόχων του Ν. Χανίων, με την οποία διατυπώνεται μεγάλο ενδιαφέρον για την αγορά δημοσίων κτημάτων όμορων σε ξενοδοχειακές μονάδες που παρεμβάλλονται μεταξύ παλαιού αιγιαλού και παραλίας. Η αναφορά κατατέθηκε μέσω του βουλευτή της ΝΔ Κυριάκου Βιρβιδάκη.

«Για τις εκτάσεις που καταπατώνται δεν υπάρχουν σε ισχύ διατάξεις για υποβολή αίτησης εξαγοράς από τους αυθαίρετους κατόχους. Ωστόσο, επίκειται σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, βάσει της οποίας θα καταστεί ευκολότερη, αλλά πάντα υπό προϋποθέσεις, η αξιοποίηση της καταπατημένης δημόσιας περιουσίας», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών στο έγγραφό του.

Ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρει ακόμα, για τις ελεύθερες εκτάσεις, ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 του Ν. 4377/1929 δημόσια κτήματα, που ανήκουν στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και διαχειρίζονται από το υπουργείο Οικονομικών, δύνανται, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, να παραχωρηθούν με σκοπό την ίδρυση νέων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων ή την άξια λόγου επέκταση υφισταμένων, άνευ δημοπρασίας και κατόπιν έγκρισης του ΔΣ του ΕΟΤ.

Κάθε ενδιαφερόμενος που δεν μπορεί να υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 13 του Ν. 4377/29 δύναται να αιτηθεί την εξαγορά δημοσίου κτήματος από την ΕΤΑΔ ΑΕ, η οποία προήλθε από τη συγχώνευση της ΚΕΔ ΑΕ και της ΕΤΑ ΑΕ με απορρόφηση της πρώτης από τη δεύτερη και είναι αρμόδια για τη διοίκηση και αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών, με δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 973/79.

Όπως όμως τονίζει ο κ. Στουρνάρας, πέραν των απαιτούμενων γνωμοδοτήσεων, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση οι αρμόδιες Πολεοδομικές Υπηρεσίες να βεβαιώσουν τόσο τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης όσο και τη δυνατότητα κατάτμησης του Δημοσίου Κτήματος ώστε να είναι δυνατή η εξαγορά τμήματος αυτού, σύμφωνα με τις κείμενες πολεοδομικές διατάξεις του Ν. 651/1977 και το «Νέο Οικοδομικό Κανονισμό» (Ν. 4067/2012) όπως ισχύουν και εφαρμόζονται.

Εξαγορά από ξενοδόχους

Στην αναφορά που κατατέθηκε στη Βουλή η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Χανίων ενημερώνει τον κ. Στουρνάρα ότι στην περιοχή υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι για την εξαγορά δημοσίων κτημάτων όμορων σε ξενοδοχειακές μονάδες που παρεμβάλλονται μεταξύ παλαιού αιγιαλού και παραλίας.

«Πολλά μέλη της Ένωσής μας, ξενοδοχεία διαφόρων τύπων και κατηγοριών, ενδιαφέρονται άμεσα να προχωρήσουν στην εξαγορά αυτών των δημοσίων κτημάτων, ούτως ώστε να αναβαθμίσουν την επιχείρησή τους και παράλληλα να αξιοποιήσουν τα συγκεκριμένα ακίνητα, τα οποία ουδεμίας αξιοποίησης μπορούν να τύχουν σήμερα» αναφέρουν οι ξενοδόχοι του νομού Χανίων και ενημερώνουν ότι ήδη έχουν υποβληθεί σχετικές αιτήσεις στην ΚΕΔ Χανίων οι οποίες έχουν διαβιβαστεί στο υπουργείο Οικονομικών, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχουν λάβει απαντήσεις.

Πηγή: voria.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ