Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Ολμέρτ καταδικάστηκε σε 6 χρόνια κάθειρξη

Είχε κριθεί ένοχος για δωροδοκία, μια κατηγορία που βαρύνει για πρώτη φορά πρωθυπουργό του Ισραήλ

Σε 6 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχουντ Ολμερτ.

Ο Ολμερτ είχε κριθεί ένοχος γιατί δωροδοκήθηκε, μια κατηγορία που βαρύνει για πρώτη φορά πρωθυπουργό του Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, ο Ολμερτ κρίθηκε ένοχος για δωροδοκίες που έλαβε και έδωσε σε δύο χωριστές υποθέσεις, η μια μεταξύ αυτών έχει σχέση με το τεράστιο σκάνδαλο Holyland, της κατασκευής ενός πολύ μεγάλου συγκροτήματος στην Ιερουσαλήμ, την εποχή που ήταν δήμαρχος της πόλης (1993-2000). Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, φέρεται να έλαβε 750.000 σέκελ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου σε 156.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το Σεπτέμβριο του 2012, ο Ολμερτ καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκιση με αναστολή και την επιβολή προστίμου γιατί είχε κριθεί ένοχος για κατάχρηση εμπιστοσύνης στην υπόθεση «Κέντρο Επενδύσεων». Ωστόσο τον ίδιο χρόνο κρίθηκε αθώος βαρύτερων κατηγοριών σε ξεχωριστές υποθέσεις που αφορούσαν τις σχέσεις του με αμερικανό επιχειρηματία ενώ ο ίδιος ήταν δήμαρχος της Ιερουσαλήμ και αργότερα υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Ο Ολμερτ έγινε πρωθυπουργός το Μάρτιο του 2006, διαδεχόμενος τον Αριέλ Σαρόν, τον πρώην ισχυρό άνδρα της δεξιάς που πείστηκε να ιδρύσει το κεντρώο κόμμα Καντίμα το Νοέμβριο του 2005. Αρχηγός του Καντίμα έως το 2008, ο Ολμερτ αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος και της κυβέρνησης λόγω της εμπλοκής του ονόματός του σε υποθέσεις διαφθοράς. Ωστόσο είχε παραμείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός έως τις βουλευτικές εκλογές του 2009 που έφεραν στην εξουσία τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ως πρωθυπουργός κήρυξε πόλεμο εναντίον της σιιτικής Χεζμπολάχ στο Λίβανο το 2006 και στη Λωρίδα της Γάζας το 2008. Είχε προωθήσει τις διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και είχε προτείνει την αποχώρηση των Ισραηλινών από μεγάλο μέρος της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης με στόχο την επίτευξη τελικής ειρηνευτικής συμφωνίας. Αργότερα και οι δύο πολιτικοί δήλωσαν ότι είχε επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες. Ωστόσο δεν επιτεύχθηκε συμφωνία.
Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ